02.02.2007. / 16:22

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Italija želi biti veleposlanica Hrvatske u Europi

''Od temeljne je važnosti da Hrvatska uđe u EU jer Hrvatska jest europska zemlja. Zemlje Balkana su europske zemlje'', rekao je novinarima na zajedničkoj izjavi sa Šeksom Casini, koji je na položaj predsjednika IPU izabran 2005. s položaja predsjednika Zastupničkog doma talijanskog parlamenta

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju temeljna je važnosti te Italija želi biti veleposlanica Hrvatske u Europi, rekao je u petak, 2.veljače u Zagrebu predsjednik Interparlamentarne unije (IPU) Piero Ferdinando Casini nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

''Od temeljne je važnosti da Hrvatska uđe u EU jer Hrvatska jest europska zemlja. Zemlje Balkana su europske zemlje'', rekao je novinarima na zajedničkoj izjavi sa Šeksom Casini, koji je na položaj predsjednika IPU izabran 2005. s položaja predsjednika Zastupničkog doma talijanskog parlamenta.
Casini je spomenuo primjer Turske, o kojoj se u zadnje vrijeme mnogo govori i rekao kako ima argumenata i za ulazak te zemlje u EU i protiv toga.
''Turska je velika zemlja ali nije europska zemlja, a Hrvatska jest kao i balkanske zemlje'', kazao je Casini.

Talijanski dužnosnik stoga je izrazio stajalište da bi ulazak Hrvatske u EU mogao poslužiti kao ''čimbenik koji će dati novu vitalnost drugim balkanskim zemljama u pogledu ostvarenja zajedničkog cilja, a to je EU''.
Šeks je rekao kako je Casini podupro ulazak Hrvatske u EU i sugerirao da Hrvatska bude predvodnik ostalih zemalja Balkana na putu prema EU.

''Suglasili smo se da su talijansko-hrvatski odnosi na zavidnoj razini i da nema otvorenih pitanja, osim nekoliko malih, neznatnih segmenata'', kazao je Šeks.

Dvojica su sugovornika razgovarala o, kako su rekli, mnogim stvarima koje danas zanimaju cijeli svijet, a osobito o ulozi IPU kao parlamentarnog segmenta djelovanja Ujedinjenih naroda.

Interparlamentarna unija je svjetska organizacija parlamenata suverenih država sa sjedištem u Ženevi i ima više od 140 članova. Glavna je zadaća IPU težnja k miru i suradnji među narodima te jačanje parlamentarnih institucija. Među pridruženim članovima su Europski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Europe. Osnovala su je 1889. dvojica dobitnika Nobelove nagrade za mir, francuski ekonomist Frederic Passy i britanski parlamentarni zastupnik Williem Randal.
S Casinijem se sastao i predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji i voditelj Hrvatsko-talijanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Valter Drandić sa članovima Izvršnog odbora i Skupine, uz nazočnost zastupnika u Hrvatskom saboru Valtera Poropata.

Na sastanku je pokrenuta inicijativa za jačanjem parlamentarne suradnje Hrvatske i Italije kroz parlamentarne skupine prijateljstva, priopćila je Saborska služba za odnose s javnošću.

Kao glavni zadaci Interparlamentarne unije za predstojeće razdoblje izdvojeni su problemi zagađenja okoliša, siromaštvo i bolesti, od kojih je posebno istaknut problem AIDS-a, kojima će se pristupiti kroz suradnju sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika