03.02.2007. / 09:32

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Tadić: Srbija nikad neće prihvatiti neovisnost Kosova

"Predlažući da Kosovo postane neovisna država, Ahtisaari je prekoračio svoje ovlasti dobivene od glavnog tajnika i Vijeća sigurnosti UN-a, jer je pregovore o promjeni statusa Kosova preokrenuo u promjenu statusa međunarodno priznate države Srbije, jedne od osnivačica UN-a", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije

Srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je UN-ov plan za Kosovo rekavši u petak 2. veljače kako on otvara mogućnost neovisnosti za tu pokrajinu. Tadić je u priopćenju nakon sastanka s UN-ovim izaslanikom za Kosovo Marttijem Ahtisaarijem koji mu je donio prijedlog plana o budućem statusu Kosova rekao kako je Ahtisaariju kazao da Srbija i on kao njezin predsjednik nikad neće prihvatiti neovisnost pokrajine. "Nametnuta neovisnost Kosova bi se kosila s osnovnim načelima međunarodnog prava i značila bi iznimno opasan politički i pravni presedan", stoji u Tadićevu priopćenju. U tom se prijedlogu, navodi Tadić, izričito ne spominje neovisnost Kosova, ali ni suverenitet i teritorijalni intergitet Srbije nad Kosovom, te "već zbog te činjenice, kao i još nekih odredaba, Ahtisaarijev plan otvara mogućnost za neovisnost Kosova i Metohije". Tadić u svojoj izjavi navodi da Skupština Srbije još nije konstituirana i da su tek počeli pregovori o formiranju nove vlade, te najavljuje da će u konzultacijama s predstavnicima parlamentarnih stranaka sljedećih dana naći način za "nastavak obrane nacionalnog i državnog interesa i provođenje jedinstvene državne politike o Kosovu, koja je dobila jednoglasnu podršku u Skupštini Srbije".

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u petak je priopćilo da je posebni izaslanik prekoračio svoje ovlasti prijedlogom neovisnosti Kosova. "Predlažući da Kosovo postane neovisna država, Ahtisaari je prekoračio svoje ovlasti dobivene od glavnog tajnika i Vijeća sigurnosti UN-a, jer je pregovore o promjeni statusa Kosova preokrenuo u promjenu statusa međunarodno priznate države Srbije, jedne od osnivačica UN-a", navodi se u priopćenju. Dodaje se da se Ahtisaarijevim prijedlogom "nasilno, protivno njezinoj volji, a time i Povelji UN-a, mijenjaju i dramatično pomiču sadašnje državne granice Srbije s Prokletija na Pančićev vrh na Kopaoniku i do pred sama vrata Vranja". Ministarstvo dalje u priopćenju kaže kako će o Ahtisaarijevu "prekoračenju" ovlasti obavijestiti Kontaktnu skupinu, UN i Vijeće sigurnosti, Europsku uniju i NATO, te zaključuje da će se "istodobno postaviti maksimalno konstruktivno prema svim Ahtisaarijevim prijedlozima koji se tiču statusa Kosova, a ne ugrožavaju sam status države Srbije, odnosno njezinu teritorijalnu cjelovitost".

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica odbio se sastati s Ahtisaarijem navodeći kako aktualna srbijanska vlada ima "samo tehnički kapacitet" u očekivanju formiranja nove vlade nakon nedavnih izbora.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika