04.02.2007. / 10:05

Autor: Ana Kirin

IZLOŽBA

Hoykine fotografije iz budućnosti

Pišući SF roman o fotografu iz 2039. godine, Wadeu Zeelandu, Hoyka je razmišljao kako bi njegove fotografije izgledale i upravo su time inspirirana djela predstavljena na izložbi u Muzeju Mimara

Na izložbi fotografija Damira Hoyke pod nazivom "Granica", otvorenoj u petak 2. veljače u Muzeju Mimara, predstavljena je serija fotografija koje prikazuju ljudski lik i opnu koja ga prekriva a simbolizira, prema riječima autora, vremensku granicu na kojoj se upravo nalazimo. "Ta granica sadrži vrijeme u kojem ćemo postati sposobni mijenjati sami sebe i okrenuti tijek evolucije," kaže Damir Hoyka koji budućnost i suvremenost propituje i u svom akcijskom SF romanu Xavia, na kojem radi posljednje dvije godine, a promociju očekuje krajem ove godine.

O romanu, čija se radnja događa 2039. godine, Hoyka kaže: "SF žanr je samo okvir za niz mojih razmišljanja, što filozofskih, što vrlo praktičnih. Kad kažem praktičnih, mislim na buduća rješenja prometa, pitanja kako usmjeravati tehnologiju, ustrojiti vojsku i službe državne sigurnosti, na koji način posložiti svijet da se u njemu ljudi mogu osjećati slobodni i prosperirati. U podlozi cijele priče je odgovornost čovjeka za svoje postupke jer svaki postupak mijenja svijet na pozitivan ili na negativan način".

Glavni lik romana je fotograf budućnosti Wade Zeeland. "Pozicija fotografa, na nekakvoj razmeđi umjetničkog i komercijalnog, zgodna je pozicija jer čovjek upoznaje ljude iz svih slojeva društva. Ako je voljan djelovati u pozitivnom smjeru, tu je na pravom mjestu da nešto takvo i učini," smatra Damir Hoyka. "Kao što ja to sada pokušavam činiti u svom mikrokozmosu, tako i taj moj junak iz budućnosti to pokušava učiniti u makrokozmosu", kaže i dodaje: "On u tome i uspijeva došavši do izuma koji ima potencijal za promjenu života na Zemlji ali i promjenu cijelog univerzuma".

Pišući o Wadeu Zeelandu, Hoyka je razmišljao kako bi njegove fotografije izgledale i upravo su time inspirirana djela predstavljena na izložbi u Mimari. "Ove fotografije su napravljene iz perspektive tog fotografa. Do sada sam uvijek radio ja kao ja, a sad sam se pokušao u mislima prebaciti 40 godina u budućnost i iz tog vremena donijeti nešto u današnje vrijeme", objašanjava.

Kako kaže, želio bi da vrijeme provedeno među tim fotografijama bude vrijeme za introspekciju i meditaciju, za razmišljanje o tome kako živimo i kamo idemo. "Smatram da umjetnost ima svoju uporabnu vrijednost i to da čovjeka usmjerava ka usavršavanju samoga sebe. Želio sam stvoriti atmosferu koja će ljude motivirati na razmišljanje o stvarima van onoga što će danas pojesti, popiti i kad će otići na spavanje, koja će ga izvući iz svakodnevice sastavljene od niza danas i pretvoriti ga u biće koje razmišlja o tome kako bi mu moglo biti bolje sutra", kaže fotograf.

Hoykini modeli, skriveni iza opni na fotografijama iz ciklusa "Granica", bili su njegova kćer, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Larisa Lipovac i Damir Klemenić. Izložba u Mimari može se pogledati do 18. veljače.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika