05.02.2007. / 10:55

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Novosađanin prodaje zemljište na Plitvičkim jezerima

Za česticu veličine pola nogometnog igrališta, koja se u zemljišnim knjigama vodi kao pašnjak, vlasnik Đuro Trkulja, 40-godišnji znanstveni novak na novosadskom sveučilištu, s desetogodišnjim diplomatskim iskustvom u UN-u, traži 5,2 milijuna eura

Na nekoliko domaćih i inozemnih internetskih stranica pojavio se oglas kojim Đuro Trkulja, 40-godišnji znanstveni novak na novosadskom sveučilištu, s desetogodišnjim diplomatskim iskustvom u UN-u, prodaje zemljište u srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera. U oglasu navodi da je riječ o jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Europi, veličine 3480 četvornih metara s pogledom na Kozjak, najveće plitvičko jezero, te da pruža neslućene mogućnosti za investiranje, piše Jutarnji list u ponedjeljak 5. veljače.

Za česticu veličine pola nogometnog igrališta, koja se u zemljišnim knjigama vodi kao pašnjak, vlasnik traži 5,2 milijuna eura. Nekretninu u nacionalnom parku kupio je početkom prošlog stoljeća Đurin pradjed, imućni trgovac tekstilom, s namjerom da sagradi vilu, no u tome ga je omeo Prvi svjetski rat i raspad Austro-Ugarske. Početkom 2002. godine Đuro Trkulja je pokrenuo ostavinske postupke na sudovima u Korenici i Gospiću, da bi nakon brojnih peripetija Općinski sud u Gospiću u rujnu 2005. donio pravomoćnu odluku kojom je imenovan neospornim vlasnikom dijela zemljišta.

Kad je odlučio prodati nekretninu, ponudio ju je, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Republici Hrvatskoj koja ima pravo prvokupa. Pravnici Ureda za upravljanje državnom imovinom informirali su ga da cijenu, ako je Ured ne prihvati, kasnije trećoj osobi ne može sniziti, što Trkulja smatra pritiskom. Sastavio je ponudu u kojoj je postavio cijenu od 5,2 milijuna eura i primio odgovor da "Republika Hrvatska ne prihvaća pravo prvokupa predmetne nekretnine".

"Zadovoljivši zakonske preduvjete 15. veljače prošle godine vlasništvo sam stavio na tržište i počeo pregovore s nekoliko investitora. Međutim, deset dana nakon neprihvaćanja prava prvokupa RH, koju zastupa Općinsko državno odvjetništvo u Korenici, protiv mene podnosi tužbu zbog utvrđivanja prava vlasništva nad nekretninom" priča Đuro Trkulja, a prenosi Jutarnji list. U srpnju prošle godine Općinski sud u Korenici donosi presudu u korist Trkulje, slijedila je žalba koja je odbačena potkraj prošle godine, čime je RH izgubila svaku pravnu mogućnost da spriječi ponudu Đure Trkulje na tržištu nekretnina.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika