Objavljeno u Nacionalu br. 586, 2007-02-06

Autor: Marko Ćustić

FINALE NFL-a: SUPERBOWL XLI

Veliki trijumf hladnokrvnog štrebera

SUPER BOWL, VELIKI FINALE lige američkog nogometa NFL, bilo je vrhunac sezone prikazane u Hrvatskoj na televiziji Z1 pod pokroviteljstvom Nacionala

PEYTON MANNING, najvredniji igrač Super Bowla, quarterback Indianapolis Coltsa, najzaslužniji za pobjeduPEYTON MANNING, najvredniji igrač Super Bowla, quarterback Indianapolis Coltsa, najzaslužniji za pobjeduAmerika ima novu veliku zvijezdu. To je igrač američkog nogometa Peyton Manning, najzaslužniji za to što su njegovi Indianapolis Colts pobijedili u Super Bowlu, finalu profesionalne lige američkog nogometa NFL, u nedjelju navečer. On u Indianapolisu igra na poziciji quarterbacka, kako se u američkom nogometu zove najvažniji igrač, onaj koji upravlja napadom, ravnopravno s trenerom donosi odluke o taktičkim akcijama i dodaje loptu suigračima na početku svake akcije.

Manning je već godinama najbolji quarterback u NFL-u. Izvanredno je popularan, pojavio se u reklamama za Sony, MasterCard, Sprint, Gatorade i američki Crveni križ. Pojavio se i na omotnicama mnogih videoigara. Sedam godina zaredom izabran je za ProBowl, jednu vrstu all stars utakmice u kojoj se nakon sezone natječu ponajbolji igrači te godine. Po svim statističkim pokazateljima je ili najbolji u povijesti, ili među najboljima. Drži mnoge važne rekorde, primjerice onaj za najviše dodavanja za zgoditak u sezoni. Međutim, do nedjelje nije osvojio nijedan naslov prvaka. Sada, kad mu je i to pošlo za rukom, američki mediji kažu da je nedvojbeno postao jedan od najboljih igrača u povijesti američkog nogometa.

Peyton Manning je potomak poznate sportske obitelji iz koje su potekla čak četiri slavna quarterbacka. Njegov otac, Archie Manning, danas 57-godišnjak, bio je veoma uspješan quarterback na sveučilištu Mississippi, pa je 1971. izabran kao drugi pick na draftu za NFL i postao quarterback New Orleans Saintsa. Igrao je 10 godina za Saintse, zatim još po sezonu za Huston Oilerse i Minnessota Vikingse i umirovio se 1984. kao 17. najbolji quarterback NFL-a do tada.


Njegov najstariji sin Cooper Manning bio je također zvijezda američkog nogometa na koledžu, igrao je na poziciji wide receivera, igrača koji na početku akcije trči duboko u protivnički dio terena i prima dodavanje od quarterbacka, ali se prije profesionalne karijere znog ozljede kralježnice povukao iz sporta.

DRAMA NA TERENU Chicago Bears stigli su u Super Bowl s reputacijom najbolje obrane u NFL-u, Indianapolis Colts s najboljim napadom ligeDRAMA NA TERENU Chicago Bears stigli su u Super Bowl s reputacijom najbolje obrane u NFL-u, Indianapolis Colts s najboljim napadom ligePeyton Manning ima i mlađeg brata, Elija, koji je trenutačno quarterback u početnoj postavi New York Giantsa i 2004. je izabran na draftu kao prvi pick. I sam Peyton Manning bio je prvi izbor na draftu, i to 1998. Od početka profesionalne karijere je u Indianapolis Coltsima i bio je u startnoj postavi na svakoj utakmici do tada, unatoč čestim ozljedama poput, primjerice, slomljene donje čeljusti. Dvaput je proglašen najboljim igračem sezone, a ove godine bio je i najkorisniji igrač Super Bowla.

Ipak, ima i dosta kritika Manninga posljednjih dana u američkim medijima. Inače je quarterback u timu američkog nogometa pravi vođa, stereotip američke muževnosti. A ovih dana mnogi pišu da je Manning upravo suprotno - hladnokrvni štreber čija je superiornost u taktičkom aspektu igre rezultat toga što izvan pregledavanja snimki utakmica nema drugog života. Tako ga je jedan novinar prošlog tjedna usporedio s glavnim junakom filma “Kišni čovjek”, u kojem Dustin Hoffman igra autističnog muškarca koji napamet zna cijelu biblioteku knjiga, ali nije u stanju sam obući hlače. Naslov tog članka je bio “Rain Manning”. Jedan njegov suigrač s koledža podsjetio je pak u medijima da ga je u mladosti zvao R2D2, po robotu iz “Ratova zvijezda”.

REGGIE WAYNE postigao je zgoditak ulovivši preciznu loptu koju je bacio ManningREGGIE WAYNE postigao je zgoditak ulovivši preciznu loptu koju je bacio ManningMagazin Sports Illustrated donio je čak i citat Manningova prijatelja iz djetinjstva: “Njemu se lako rugati. Zreliji je od svojih godina kao javna osoba i nitko se s njim ne može mjeriti po razumijevanju situacije na terenu, ali ništa drugo ne može učiniti sam. On je uvijek onaj koji na ulici ugazi u pseći izmet, kad jede sendvič ili hamburger, kečap mu završi na hlačama, a senf na uhu.” U istom se članku pisalo i da mu na unutarnjoj strani traperica piše ime kako bi znao koje su njegove, kao i da ne zna upotrijebiti otvarač za konzerve.

Sve do ovogodišnjeg Super Bowla tvrdilo se da Manning nije u stanju ni osvojiti Super Bowl. Sada se to promijenilo. Indianapolis Colts pobijedili su Chicago Bears rezultatom 29:17. Ali Super Bowl, kako se finale zove već 41. godinu zaredom, mnogo je više od sportskog događaja. Kao finale najpopularnijeg američkog sporta Super Bowl je najgledanija televizijska emisija. Osim same utakmice prenosi se i glazbeni spektakl koji se održava prije utakmice i u pauzi za poluvrijeme. Procjenjuje se da je u nedjelju navečer Super Bowl gledalo između 80 i 90 milijuna Amerikanaca, na stadionu u Miamiju bilo je gotovo 80 tisuća ljudi, a prijenos se gledao u 163 zemlje svijeta, među ostalima i u Hrvatskoj, zahvaljujući televiziji Z1 i Nacionalovom sponzorstvu.

UČENIK I UČITELJ Tony Dungy i Lovie Smith: prvi put u Super Bowlu dva afroamerička trenera, k tomu i veliki prijatelji koji su radili zajednoUČENIK I UČITELJ Tony Dungy i Lovie Smith: prvi put u Super Bowlu dva afroamerička trenera, k tomu i veliki prijatelji koji su radili zajednoMeđu trideset najgledanijih televizijskih emisija u Americi svih vremena petanest je Superbowla, a od 2000. do danas Super Bowli su bili na prvih sedam mjesta po gledanosti u Americi. Stoga nije čudno da se za reklamni spot tijekom Super Bowla plaćalo 2,6 milijuna dolara za pola minute emitiranja. Uostalom, u ponedjeljak su američki mediji podjednaku količinu prostora posvetili prikazima reklama viđenih tijekom Super Bowla koliko i samoj utakmici. Super Bowl ima i druge efekte na američku ekonomiju: prodaja kino-ulaznica je na dan održavanja utakmice mizerna, izvrsno se prodaju bezalkoholna pića, pivo, grickalice, a za industriju koja se bavi dostavom brze hrane na kućnu adresu nedjelja kad se održava Superbowl najbolji je dan u godini. A izvođačima koji nastupe u poluvremenu prodaja albuma strahovito poraste u tjednima nakon Super Bowla.

Najveće svjetske zvijezde pop glazbe obično zabavaljaju publiku u pauzi pa su se tako tijekom desetljeća izredali izvođači u rasponu od Chubbyja Checkera, Elle Fitzgerald, preko Glorije Estefan i Michaela Jacksona do, posljednjih godina, Paula McCartneyja, Rolling Stonesa, Stinga i U2. Ove je godine američku himnu izveo Billy Joel svirajući istodobno klavir, a pred utakmicu su publiku zabavljali akrobati iz kanadskog cirkusa Cirque de Soleil. U poluvremenu je uz vatromet i spektakularni light show nastupio Prince. On je nastup započeo svojim hitom “Let’s go Crazy”, a u trenutku kad je produžio u “Proud Mary” benda Creedence Clearwater Revival pridružilo mu se stotinu članova limene glazbe floridskog sveučilišta FAMU. Nakon toga je Prince na gitari odsvirao djelić pjesme “All Along the Watchtower” Boba Dylana i prešao u “Best of You” Foo Fightersa. Za kraj je odsvirao svoju najpoznatiju pjesmu, “Purple Rain”, a svjetla su na stadionu prigušena i upaljeni su purpurni reflektori.

U sportskom je smislu Super Bowl ove godine bio iznimno značajan. Bilo je to prvi put da su se u finalu NFL-a susrela dvojica crnih trenera, vođa Indianapolis Coltsa Tony Dungy i njegov učenik i prijatelj na čelu Bearsa Lovie Smith. Dungy je prethodnih dana za medije izjavljivao kako je veoma ponosan jer napokon dvije najbolje momčadi u američkom nogometu vode Afroamerikanci, ali je i dodao da će biti zaista sretan tek kad takvo što prestane biti vijest.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika