Objavljeno u Nacionalu br. 586, 2007-02-06

Autor: Robert Bajruši

PRESTROJAVANJE NA LJEVICI

Tri frakcije SDP-a u ratu za prevlast

Zbog realne mogućnosti da se Ivica Račan povuče iz politike na dulje vrijeme, u SDP-u su počele ozbiljne rasprave o njegovu potencijalnom nasljedniku

KANDIDAT VETERANA Slavko Linić ujedinio je mnoge SDP-ovce koji smatraju da ni Željka Antunović ni Bandić nisu rješenje za izbornu borbu protiv HDZ-aKANDIDAT VETERANA Slavko Linić ujedinio je mnoge SDP-ovce koji smatraju da ni Željka Antunović ni Bandić nisu rješenje za izbornu borbu protiv HDZ-aProšlog tjedna unutar Socijaldemokratske partije započela su prestrojavanja i vrlo ozbiljne rasprave o potencijalnom nasljedniku Ivice Račana. Koliko god definitivno prevladava želja za Račanovim oporavkom i punim povratkom u politički život, posve je očito da trenutačno postoje barem tri snažne grupacije koje su u budućnosti spremne voditi SDP. Prvu predvodi Željka Antunović, formalna zamjenica bolesnog predsjednika dok se on nalazi u Münchenu, druga podržava njezina najvećeg protivnika, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, a posljednjih dana sve je više glasova koji zagovaraju treće rješenje i kao svog favorita ističu Slavka Linića.
Ovakav razvoj unutarstranačke situacije za Nacional je potvrdilo desetak eminentnih članova vrha SDP-a. Pripadaju različitim strujama, neki među njima imaju maksimalno različita stajališta i interese, ali slažu se kako je vjerojatno da će uskoro početi borba za predsjednički položaj. Ovdje treba dodati i da se slažu oko još jednog važnog pitanja, a to je želja za ozdravljenjem Ivice Račana. Nije riječ samo o prirodnoj podršci dugogodišnjem suradniku već i saznanju da je upravo Račan kontrolirao članove različitih struja u stranci. Tako je suočen s njegovom bolesti SDP u manje od dva tjedna prošao paradoksalnu promjenu: samo nekoliko dana ranije niz stranačkih dužnosnika u privatnim je razgovorima izražavao razočaranost neambicioznim vođenjem SDP-a, a sada ti isti političari tvrde da eventualni politički odlazak Ivice Račana može izazvati velike poremećaje unutar socijaldemokratskih redova. Bez obzira na to koga interno podržavaju, dodaju da bi za SDP-ove izglede na ovogodišnjim parlamentarnim izborima bilo najbolje da ih vodi oporavljeni Ivica Račan.

U zagrebačkim zdravstvenim krugovima postoje oprečna mišljenja oko težine zdravstvenog stanja. Liječnici koji nisu u bliskom kontaktu s Račanom smatraju da sve pokazuje kako se radi o sarkomu i objašnjavaju da u tom slučaju predstoje teške i dugotrajne terapije. Istodobno se ograđuju od konkretnih prognoza uz argument kako će definitivno stanje biti jasno tek kada u četvrtak kirurzi vide koliko je bolest uznapredovala.

Na drugoj strani nalazi se skupina uglednih specijalista koji se već godinama brinu o Račanovu zdravstvenom stanju. Prema njihovim riječima, za jednog 63-godišnjaka u vrlo je dobroj kondiciji, nema problema s tlakom, srcem ili šećerom i ovo sada je prva velika zdravstvena kriza u kojoj se našao. U opticaju su tri varijante. Najteža uključuje dugotrajno liječenje koje bi Račana dulje vrijeme, a možda i definitivno udaljilo iz politike. Srednje teška uključuje operaciju, a zatim višemjesečno podvrgavanje kemoterapijama. Trajala bi oko pola godine i iznimno je iscrpljujuća, ali tada bi Račan mogao sudjelovati u završnici kampanje. Pitanje da li i kao premijerski kandidat, ili samo glavni strateg.

Najbolja opcija pretpostavlja potpuni uspjeh operativnog zahvata koji će izvesti dr. Ninković. To znači uklanjanje tumora, izostanak komplikacija i oporavak, možda već za dva mjeseca. Liječnici su uvjereni da bi najkasnije sredinom svibnja bio sposoban vratiti se svakodnevnim aktivnostima. Jedan od njih potvrdio je u ponedjeljak, 5. veljače, kako nisu zahvaćene kosti i hrskavica u ramenu, a to bitno poboljšava anamnezu.

Sve dok iz Münchena ne stignu precizni podaci o Račanovoj zdravstvenoj situaciji, nitko u SDP-u neće niti pomišljati na javno isticanje kandidature za položaj njegova nasljednika. Takvo prerano izlaganje ambicija značilo bi trenutačni politički kraj. U danima kada se šef stranke bori za život članovi i simpatizeri SDP-a takvo ponašanje bi doživjeli kao izdaju. Ali u neformalnim sastancima koji su se vodili proteklih pet-šest dana definirana su tri kandidata za budućeg predvodnika Socijaldemokratske partije.


U STRAHU OD ŽELJKE Milan Bandić uvjeren je da bi trijumf Željke Antunović ugrozio njegov položaj pa je najbližim suradnicima najavio kandidaturu za šefa strankeU STRAHU OD ŽELJKE Milan Bandić uvjeren je da bi trijumf Željke Antunović ugrozio njegov položaj pa je najbližim suradnicima najavio kandidaturu za šefa strankeTo definitivno postaje Milan Bandić. Njegovi bliski suradnici potvrdili su u subotu kako odluka zagrebačkog gradonačelnika ovisi o vijestima iz Münchena. Sve do prošlog tjedna, Bandić nije imao predsjedničkih ambicija i planirao se za Račanova nasljednika kandidirati tek za 4-5 godina. Do tada je namjeravao dovršiti infrastrukturne planove u glavnom gradu, a paralelno bi širio i utjecaj unutar SDP-a. U ovom trenutku ograničen je na zagrebačku organizaciju koja je najveća, ali ipak nedovoljna za ovladavanje strankom.

Bandić jednostavno nije spreman prihvatiti Željku Antunović kao predsjednicu SDP-a. Uz Antuna Vujića, ona je glavna Bandićeva stranačka protivnica, ma koliko u javnim istupima tvrdila da međusobno solidno surađuju. Zagrebački gradonačelnik je uvjeren da bi njezin trijumf, prije ili poslije, ugrozio i njegov položaj. Već krajem prošlog tjedna povjerljivim suradnicima rekao je kako će se u slučaju Račanova odstupa sigurno kandidirati za šefa stranke. Zato je krenuo u pronalaženje saveznika i izvan Zagreba. Od poznatijih SDP-ovaca za sada ga podupire samo Zvonimir Mršić iz Koprivnice, koji je zbog bliskosti s Bandićem doživio poraz na zadnjoj stranačkoj konvenciji. I Bandić je tada potpuno poražen od Željke Antunović u glasanju za poziciju zamjenika Ivice Račana. Iako su od tada prošle tri godine, Milan Bandić nije zaboravio loše iskustvo iz proljeća 2004. godine.

Odonda njegovi zagrebački suradnici koriste svaku priliku kako bi u neformalnim razgovorima ocrnili Željku Antunović. Kritike se svode na teoriju prema kojoj bi njezin stil udaljio mnoge birače od stranke i znatno smanjio potporu SDP-u. Osim toga, neprestano se provlači teza kako jedino Bandićeva populistička politika može privući značajniji dio konzervativnijih birača. To je milje Kozari boka i prigradskih naselja, koji sada zaista podržavaju SDP, premda su u prošlosti bili uz HDZ. Ali sve to nije dovoljno za pobjedu i Bandić pokušava naći saveznike u većim SDP-ovim organizacijama po Hrvatskoj. Tako je prije nekoliko dana obišao Split i južni dio Dalmacije, gdje se susreo s važnijim stranačkim aktivistima. Uzmu li se u obzir njegove izjave kako će ubuduće materijalno pomagati Split, ali i neke druge sredine, sada postaje očito kako nije riječ samo o altruizmu.

ŽENSKA FRAKCIJA Iza Željke Antunović, zamjenice šefa SDP-a, stoji tzv. ženska frakcija i najodaniji Račanovi suradnici, pomoću kojih je porazila Bandića na stranačkoj izbornoj konvenciji 2004.ŽENSKA FRAKCIJA Iza Željke Antunović, zamjenice šefa SDP-a, stoji tzv. ženska frakcija i najodaniji Račanovi suradnici, pomoću kojih je porazila Bandića na stranačkoj izbornoj konvenciji 2004.Njegova suparnica nema takve probleme. Iza Željke Antunović stoji tzv. ženska frakcija SDP-a, zahvaljujući čijim glasovima je 2004. i pobijedila Bandića. Problem je jer sve donedavno nije imala potporu nikoga od važnijih članova stranke. Pritužbe na njezin račun mogu se podvesti pod dva nazivnika, prvo, pretjerano je ambiciozna, što u stranci kako ju je formirao Račan nikada nije bilo dobro prihvaćeno, i drugo, neki je doživljavaju kao političarku opće prakse koja ne posjeduje stratešku viziju kakvu treba imati netko tko želi voditi SDP, a samim time i hrvatsku vladu. Još krajem prošlog tjedna jedan od vodećih zastupnika tvrdio je u razgovoru za Nacional kako je Željka Antunović svojevrsni by-pass dok je Račan na liječenju, uz obrazloženje kako nema gotovo nikakvu unutarnju podršku. U samo nekoliko dana, situacija se bitno promijenila i Račanova zamjenica dobila je potporu nekih važnih SDP-ovaca. Već sada može računati na Milanku Opačić, Zorana Milanovića, SDP-ova tajnika Igora Dragovana, potpredsjednicu Glavnog odbora Biljanu Borzan kao i brojne zastupnike iz Dalmacije i šire zagrebačke regije. Makar su neki od njih sami zainteresirani za vodeći položaj, ujedinjava ih svijest kako se samo zajedno mogu obraniti od opasnosti koja se zove Milan Bandić.

Željka Antunović već je deset godina jedna od vodećih članica Socijaldemokratske partije. Za razliku od većine vodećih SDP-ovaca, nikada nije bila u Savezu komunista, a u politički život uključila se preko Socijaldemokratske stranke Hrvatske, koju je osnovao Antun Vujić. Ubrzo po ujedinjenju SDSH i SDP-a probila se u stranački vrh, bila je vijećnica u zagrebačkoj skupštini, a od 1995. je i zastupnica u Saboru. Vrhunac dosadašnje karijere bila je funkcija ministrice obrane.

U ovom trenutku ona je u velikoj prednosti, ali dosta poznatih SDP-ovaca smatra da niti Željka Antunović ni Milan Bandić nisu dobro rješenje za izbornu borbu protiv HDZ-a. Zato je u opticaj ušlo i ime Slavka Linića, koga podupire snažna riječka organizacija, ali i brojni dugogodišnji članovi SDP-a. Neki od njih tvrde da Linić ima sve uvjete za dolazak na čelo partije. Sudjelovao je u njenom formiranju i cijelo desetljeće u Rijeci pobjeđivao Franju Tuđmana i njegove kandidate. Možda su ljudi poput Račana, Mesića ili Vlade Gotovca u 90-ima bili sinonimi opozicijskog djelovanja, ali samo je Linić na izborima redovito pobjeđivao HDZ. Godine 2000. Račan ga je zbog stranačkih kompromisa imenovao potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo, iako je puno prirodnija pozicija ministra financija. Slavko Linić unutar SDP-a uživa veliku popularnost. Posebno se cijeni njegova dosljedna odanost stranci, ali i golema energija. On je jedan od rijetkih socijaldemokrata koji u raspravama pobjeđuju Sanaderove ministre, što mu priznaju i protivnici. Ličnost poput njega u izbornoj kampanji mogla bi SDP-u donijeti puno glasova neopredijeljenih birača. Problem je taj što Linić nije odlučio želi li naslijediti Račana i za sada o tome više raspravljaju njegovi saveznici. Sasvim sigurno bi ga podržale organizacije iz Primorja, Istre, Like i Zadra, međutim pitanje je u kojoj mjeri bi mogao računati na glasove SDP-ovaca u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zanimljiv je podatak da ga podupiru i neki predstavnici lijevog krila SDP-a, iako je u Vladi promovirao izrazito neoliberalni ekonomski koncept.

Osim toga u slučaju izborne pobjede, Liniću je osiguran ulazak u Vladu, kao i jedno od najvažnijih mjesta unutar SDP-a. U takvoj situaciji morao bi dobiti ponudu zaista velikog dijela stranke da se kandidira u slučaju da to naprave Željka Antunović i Milan Bandić. Ako to napravi, Linićevi saveznici vjeruju da ima realne izglede da postane budući predsjednik SDP-a.

Male šanse Ljube Jurčića

Ljubo Jurčić uživa veliki Račanov respekt i predsjednik SDP-a znao je u privatnim razgovorima isticati kako ga može zamisliti kao SDP-ova premijera. Račan je pritom djelovao zadovoljno jer Jurčić je njegovo političko otkriće - on ga je pronašao i uveo u tadašnju vladu, kasnije mu omogućio i ulazak u Sabor, a nedavno imenovao SDP-ovim koordinatorom u III. izbornoj jedinici gdje će se suprotstaviti Radimiru Čačiću. Jurčićev problem je taj što nije član SDP-a, zbog čega veliki dio partijske hijerarhije smatra kako ne može biti njihov legalni predvodnik. Dok je Račan bio na Iblerovu trgu, mogao je u iduće 2-3 godine promovirati Jurčića u svojeg nasljednika, no sada su izgledi za takav rasplet puno manji. Pritom nema sumnje da će Ljubo Jurčić u svim kalkulacijama biti jedan od glavnih socijaldemokratskih aduta i u slučaju pobjede kreator gospodarske politike, ali realno su mali izgledi da naslijedi Ivicu Račana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika