06.02.2007. / 10:20

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Sukobi talijanskih i slovenskih lovaca

"Talijanski lovci imaju drukčije navike i puštaju slabo dresirane pse u lovište nakon završenog lova, a oni nakon toga plaše divljač i napadaju domaće životinje", izjavio je predsjednik lovačkog društva iz Tolmina Dušan Jug nakon što je jedan lovac iz Italije policiji prijavio slučaj da mu je pas prilikom lova preko rijeke Idrijice pobjegao u Sloveniju, a kasnije ga je našao ustrijeljenog u šumi, što su neki mediji istaknuli kao dokaz okrutnosti slovenskih lovaca

Slovenski lovci ogorčeno su reagirali na optužbe iz susjedne Italije da su okrutni i vole pucati po talijanskim psima koji prilikom lova prijeđu državnu granicu, uzvrativši da su pravi problem nekontrolirani prijelazi pasa bez potrebne dresure, koji onda znaju napadati ovce i koze na slovenskoj strani, prenose u utorak 6. veljače slovenske dnevne novine.

"Talijanski lovci imaju drukčije navike i puštaju slabo dresirane pse u lovište nakon završenog lova, a oni nakon toga plaše divljač i napadaju domaće životinje", izjavio je prilikom zadnjeg lovačkog incidenta predsjednik lovačkog društva iz Tolmina Dušan Jug. Naime, jedan lovac iz Italije policiji je prijavio slučaj da mu je pas prilikom lova preko rijeke Idrijice pobjegao u Sloveniju, a kasnije ga je našao ustrijeljenog u šumi, što su neki mediji istaknuli kao dokaz za okrutnost slovenskih lovaca. Jug kaže da su optužbe potpuno neistinite, da zapravo svake godine uhvate i i predaju u azil za pse dvadesetak pasa talijanskih kolega. "Želimo dobru suradnju, ali nju ne potiču izmišljene priče o krvožednim slovenskim lovcima", kazao je Jug, pojašnjavajući da su sve štete koje su talijanski zalutali psi napravili u Sloveniji uvijek platile slovenske lovačke udruge.

Mirko Strosar, starješina lovačke družine Kanal koji se bavi i stočarstvom, upozorio je na nedavni slučaj kad su dva ostavljena lovačka psa zaklala tri ovce na pašnjaku njegova susjeda Stanka Veluščeka. Strosar stoga smatra da bi se s talijanskim lovcima što prije trebalo doći do dogovora o načinu lova u pograničnom području. "U zadnjih deset godina u Italiju smo vratili više od 70 lovačkih pasa. Takvi incidenti počeli su nakon što je pogranično područje napustila vojska", tvrdi Strosar.

Slovenski lovci predlažu da se što prije realizira lovačka suradnja i zajedničko upravljanje s divljači preko europskog projekta Interreg, te da se donese pravilo da se lov izvodi od granice prema unutrašnjosti državnog teritorija, a ne obrnuto.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika