06.02.2007. / 13:23

Autor: Stjepan Marković

NOGOMET

Talijansko prvenstvo se nastavlja pred praznim stadionima

Jedan od viših dužnosnika u talijanskom nogometu rekao je da je smrt policajca sastavni dio nogometa, a za najavljene mjere je nazvao ludilom premijera Prodia

Talijansko nogometno prvenstvo nastaviti će se ovoga vikenda, ali pred praznim stadionima rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato. Amato je nakon višesatne sjednice sa predstavnicima nogometnih klubova i olimpijskog odbora najavio provođenje strogih mjera sigurnosti. Navijači će se pustiti samo na stadione koji imaju kamere koje mogu identificirati izgrednike, u okolici i na samome stadionu zabranit će se nošenje kapa, kapuljača, kaciga i ostalih odjevnih predmeta koje onemogućavaju identifikaciju. Prema Amatovim riječima samo devet prvoligaških stadiona zadovoljava stroge sigurnosne uvijete. Ovakve mjere su donesene još za prethodne vlade, no mnogi klubovi ih nisu provodili.

Pripremaju se mnogo strože mjere prema navijačima, izgrednici su do sada najčešće izbjegavali kažnjavanje, no prema novim mjerama trebali bi dobiti presudu u roku od 48 sati. Klubovima će biti zabranjeni ekonomski i pravni odnosi s navijačkim skupinama: nema više ni upošljavanja, ni jeftinijih ili besplatnih ulaznica, niti novca. Time je pogođena srž preko koje se povezuju klubovi s „navijačkim" ekstremistima, a time često sa sitnim, pa i s organiziranim kriminalom. Bit će zabranjena prodaja blokova karata za gostujuće navijače, koja je onemogućavala identificiranje kupca.

U srijedu bi se trebala sastati talijanska vlada i donijeti konačnu odluku o ovom pitanju i potencijalnom donošenju novog zakona. U prošlosti talijanske vlasti su ignorirale nogometno nasilje, no nakon izgreda koji su se dogodili na prvenstvenoj utakmici između sicilijskih momčadi Catanije i Palerma odlučili su se obračunati s tim. U neredima poslije utakmice poginuo je policajac Filippo Raciti.

Jedan od viših dužnosnika u talijanskom nogometu rekao je da je smrt policajca sastavni dio nogometa, a za najavljene mjere je nazvao ludilom premijera Prodia.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika