06.02.2007. / 14:39

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Odgođen susret predsjednika Drnovšeka i Mesića

Neformalni susret slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je prema najavama trebao biti održan 15. veljače u Bjelovaru, odgođen je, objavila je u ponedjeljak austrijska agencija APA pozivajući se na predstavnicu za javnost slovenskog predsjednika koja nije dala dodatna objašnjenja. Razlog susreta bilo je predstavljanje knjige predsjednika Drnovšeka "Misli o životu i osvješćivanju", dok su slovenski mediji kao cilj spominjali ublažavanje zaoštravanja odnosa između Ljubljane i Zagreba nastalog nakon razmjene diplomatskih nota oko koncesija INA-i za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je kako ne zna zašto je došlo do odgode susreta te je najavio da će s Drnovšekom što prije razgovarati kako bi saznao zašto do susreta neće doći. Na upit o mogućoj zajedničkoj inicijativi Mesića i Drnovšeka, predsjednik je odgovorio da bi ona zasad bila preuranjena. Ponovio je tezu da je potrebno sjesti za stol i identificirati svaki metar granice, "matematičkom točnošću" ako je to moguće. "Vidim da to nije moguće pa je jedini izlaz da se ide na sud", rekao je Mesić i dodao da isto vrijedi i za države od kojih su  mnoge države u jako dobrim odnosima, ali su išle na međunarodni sud pravde u Haagu da razriješe neka pitanja.

Naime, Drnovšek i Mesić su na sastancima prošle godine poticali vlade da brže rješavaju otvorena pitanja pa je Drnovšek čak na slovenskoj strani doživljavao i kritike zbog "soliranja" na području vanjske politike i "nepotrebnog taktiziranja" prema Hrvatskoj zbog stava da se vlade trebaju sporazumjeti, a ako ne ide, onda pristupiti arbitraži.

Vezane vijesti

Janez Janša sve nepopularniji

Potpora slovenske javnosti koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše sve je manja, a u posljednjih mjesec dana pala je za rekordnih 14 posto,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika