06.02.2007. / 15:10

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

EU zahtjeva rok za ukidanje subvencija brodogradnji

''Hrvatska ne može unedogled davati državne potpore brodogradilištima, već mora donijeti plan do kada će se to završiti i brodogradilišta izaći na jedinstveno tržište'', rekao je Degert

Hrvatska bi u sljedećih nakoliko tjedana mogla otvoriti još nekoliko poglavlja europske pravne stečevine za pregovore. Dosad, Hrvatska je dva otvorila i privremeno zatvorila te još tri otvorila, najavio je u utorak u Zagrebu šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.
''Stvari dobro idu naprijed, proces razgovora i otvaranja poglavlja ide dobro'', rekao je Degert na susretu s novinarima, naglasivši da se ''kroz sljedećih nekoliko tjedana'' očekuje otvaranje još nekoliko poglavlja za koje je Komisija dobila pregovaračka stajališta od Hrvatske.

Do sada je Hrvatska ukupno predala devet pregovaračkih stajališta, od kojih su za pet otvoreni pregovori (za dva i privremeno zatvoreni).
Ostala četiri za koja su predana pregovaračka stajališta su Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo intelektualnog vlasništva, Financijski nadzor i Pravo trgovačkih društava, pa su to i poglavlja za koja bi se pregovori mogli otvoriti. U izradi su i stajališta za poglavlja Financijske usluge, Statistika, Informacijsko društvo i mediji i Oporezivanje.
Degert je podsjetio da su na razini
EU izrađena izvješća za 24 poglavlja od 33 o kojima se pregovara, a još 9 bi trebalo biti gotovo do travnja čime bi 'sav tehnički posao trebao biti završen' i moglo bi se pristupiti ispunjavanju mjerila i pregovorima.

Ključna područja na kojima i dalje valja uložiti napore ostaju reforma javne uprave, reforma pravosuđa i borba protiv korupcije, rekao je Degert, ali je govorio i o problemu javnih nabava i restrukturiranju brodogradilišta.

''Reforma javne uprave je ključ procesa'' jer svi drugi procesi trebaju javnu upravu koja bi osigurala dobro funkcioniranje, naglasio je.
Što se tiče poglavlja Javne nabave, EU je Hrvatskoj postavila dva mjerila - donošenje dobrog pravnog okvira, te jačanje struktura. Hrvatska u okviru javnih nabava mora definirati i pravila tendera gdje mogu postojati izuzeća ali moraju biti jasno definirana. To se poglavito odnosi na natječaje na polju obrane i neke specijalne tendere.

Degert je spomenuo i pitanje brodogradilišta i čeličana, važna područja jer su neodvojivo vezana uz pitanje državne pomoći oko kojih Europska unija ima vrlo jasna i stroga pravila.

Naglasio je da bi ''u roku od 5 do 7 godina'' hrvatska brodogradilišta trebala izaći na tržište, do kada će se tolerirati njihovo subvencioniranje.

''Hrvatska ne može unedogled davati državne potpore brodogradilištima, već mora donijeti plan do kada će se to završiti i brodogradilišta izaći na jedinstveno tržište'', rekao je Degert, dodajući da je Delegacija EK u Zagrebu u ponedjeljak od hrvatske strane primila plan za brodogradilišta.

Pred Hrvatskom je još jedan veliki posao, a to je dovršetak projekta sustava upravljanja granicama, kada će biti skinuto i mjerilo za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost.

''Sustav je primijenjen dosad na dva međunarodna prijelaza a treba biti na svih 35'', naglasio je Degert.

Degert je ujedno najavio i nekoliko posjeta europskih povjerenika tijekom prve polovice ove godine: od 4. do 6. ožujka u Hrvatskoj će boraviti europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i ravnopravnost Vladimir Špidla, potom u travnju Franco Frattini, povjerenik za pravosuđe slobodu i sigurnost, u svibnju dolazi povjerenik za proširenje Olli Rehn, a u lipnju europska povjerenica za regionalnu politiku Danuta Huebner.

Isto tako, najavljene su i proslave povodom 50. obljetnice Rimskih ugovora kojima su postavljeni temelji Europske unije. Tako će 25. ožujka na Trgu bana Jelačića u Zagrebu građanima veliku europsku rođendansku tortu ponuditi zajednički Delegacija Europske komisije i gradonačelnik Milan Bandić.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika