06.02.2007. / 15:32

Autor: Nina Tomljanović

KULTURA

Apoksiomen vraćen u Arheološki muzej

Brončani kip hrvatskog Apoksiomena, koji je pronađen 1998. u lošinjskom podmorju kod otočića Vele Orjule, a izvađen iz mora 1999. i nakon toga restauriran, smatra se remek djelom antičke umjetnosti

Posjetitelji će za jedan do dva mjeseca ponovno moći vidjeti u stalnom postavu zagrebačkoga Arheološkog muzeja antički brončani kip - hrvatskog Apoksiomena, koji prikazuje mladog atleta u trenutku kad čisti svoje tijelo i s njega uklanja ulje.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u utorak, 6.veljače obavljena je zapisnička primopredaja Apoksiomena, pošto je u nedjelju vraćen s izložbe u Firenci, koju je od 30. rujna 2006. do 31. siječnja 2007., razgledalo više od 80 tisuća posjetitelja, što se i za talijanske prilike smatra velikim uspjehom, rečeno je Hrvatskom restauratorskom zavodu.
Primopredaja je obavljena u skladu s ugovorom te je utvrđeno da je umjetnina nakon izložbe i putovanja vraćena u istom stanju. Izložbu u Firenci priredili su Hrvatski restauratorski zavod, Pokrajina Firenca i firentinski Restauratorski institut ''Opificio delle pietre dure''.

Apoksiomen će, kako se drži, ostati najmanje dvije godine u Arheloškom muzeju u Zagrebu, dok se ne osmisli prostor i pripremi zgrada za njegov trajan smještaj. Kao što je poznato, zanimanje za njegov smještaj pokazalo je nekoliko hrvatskih gradova. O tome će, kao i o uvjetima smještaja odlučiti Hrvatsko vijeće za kulturna dobra i Hrvatsko muzejsko vijeće.

Brončani kip hrvatskog Apoksiomena, koji je pronađen 1998. u lošinjskom podmorju kod otočića Vele Orjule, a izvađen iz mora 1999. i nakon toga restauriran, smatra se remek djelom antičke umjetnosti.

Ministarstvo kulture financiralo je konzervatorsko-restauratorske zahvate na kipu te prezentaciju čitava projekta.

Sačuvano je samo nekoliko inačica kipa - jedan od njih nalazi se u Beču, istovjetna glava kipa čuva se u Teksasu te još nekoliko replika u drugim materijalima.

Drži se da kip potječe iz 4. stoljeća prije Krista, odnosno iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista. O tome će se, međutim, u tijeku godine raspravljati na skupu koji kane organizirati Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod.


Vezane vijesti

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Direktor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika