06.02.2007. / 17:27

Autor: Nacionalova redakcija

RIJEKA

Prva hrvatska burza ribe

Burze ribe trebale bi pomoći ribarima da bolje prodaju svoj ulov, naročito zimi kada cijena ribe pada daleko ispod realne tržišne cijene

Prva hrvatska burza ribe otvorit će se krajem travnja u Rijeci, u prostorijama bivše tvornice Torpedo. Tamo će se ribarski ulov prodavati sistemom licitacije, a obzirom da će biti povezana s talijanskim burzama, ribari će svakodnevno imati osigurane kupce za viškove. Osim toga, burze ribe trebale bi pomoći ribarima da bolje prodaju svoj ulov, naročito zimi kada cijena ribe pada daleko ispod realne tržišne cijene.

Druga burza ribe gradi se i u Poreču, a kao podružnica riječke burze, trebala bi zaživjeti veletržnica u malom Lošinju. Ove su burze realizirane uglavnom sredstvima talijanskih fondova osnovanih za pomoć balkanskim državama poslije rata.

Načinom kupovanja ribe, putem licitacije, izbjegavaju se često "ucjenjivački" nastrojeni preprodavači koji od ribara koji nemaju gdje plasirati ulov za "sitne" novce kupuju ribu i preprodaju je za znatno veće svote.

Veletržnicom ribe upravljat će trgovačko društvo Veletržnica ribe Rijeka, a jednake udjele, po 25 posto, imat će Primorsko-goranska županija, ribarske zadruge te Grad Rijeka i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika