07.02.2007. / 09:29

Autor: Ana Kirin

IRAK

SAD odobrio objavljivanje snimke incidenta u Basri

Britanski tabloid The Sun u utorak je na svoju web stranicu postavio 15-minutnu video snimku pod nazivom "Snimka koju su htjeli sakriti", uz koju je navedeno da se radi o snimci iz kokpita američkog zrakoplova koji je raketirao britansku kolonu u Basri u 28. ožujka 2003.

Glavni vojni sudac u Središnjem zapovjedništvu američke vojske koje pokriva Bliski istok, odobrio je objavljivanje video snimke iz kokpita američkog lovca koji je 2003. godine u Basri sudjelovao u incidentu u kojemu je na britanske snage ispaljena "prijateljska vatra", potvrdili su za CNN dužnosnici Pentagona u utorak 6. veljače. Prema istim izvorima, snimka će biti predana britanskom mrtvozorničkom uredu koji ju je zatražio za potrebe istrage i obitelji britanskog vojnika koji je poginuo u tom incidentu.

Izvori iz Pentagona prije su kazali da snimka neće biti objavljena, što je bilo proturječno izjavi iz ureda britanskog premijera da će snimku dobiti mrtvozornik koji istražuje smrt vojnika. Britanski tabloid The Sun u utorak je na svoju web stranicu postavio 15-minutnu video snimku pod nazivom "Snimka koju su htjeli sakriti", uz koju je navedeno da se radi o snimci iz kokpita američkog zrakoplova koji je raketirao britansku kolonu u Basri u 28. ožujka 2003. Britanski mrtvozornik tražio je snimku kako bi je mogao prikazati kao dokaz u istrazi, ali su dosad američki dužnosnici taj zahtjev odbijali. Nakon što je Pentagon pristao predati snimku, ona će se moći koristiti u nastavku istrage 16. veljače.

Incident u Basri dogodio se u početnoj fazi američko-britanske invazije na Irak, a do "prijateljske vatre" na kolonu od četiri britanska oklopna vozila došlo je zbog dvostruke zabune - prvo su američki piloti obaviješteni da u tom području nema savezničkih snaga, a potom su oni za narančaste ploče na britanskim tenkovima mislili da su narančaste rakete kakvima su bila naoružana neka iračka oklopna vozila. U istrazi koju je provela američka vojska utvrđeno je da je do incidenta došlo slučajno i protiv pilota nisu poduzimane nikakve disciplinske mjere.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika