07.02.2007. / 09:41

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

Uvodi se obvezno srednjoškolsko obrazovanje

U Ministarstvu planiraju, produljenjem obveznog školovanja spriječiti daljnji odljev u prosjeku 9.000 učenika na godinu koji sada ne počinju ili ne dovršavaju srednjoškolsko obrazovanje

U Hrvatskoj će od početka školske godine 2006./2007. biti obvezno srednjoškolsko obrazovanje, najavili su na konferenciji za novinare u Zagrebu čelnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Cijeli projekt, kako se procjenjuje, stajao bi državu oko 100 milijuna kuna jer treba zaposliti nove nastavnike, izraditi nove programe i nove udžbenike.

"Kako bi to postalo dugotrajno rješenje, mora doći do promjene Ustava u kojem je za sada obvezna samo osnovna škola", istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. U Ministarstvu planiraju produljenjem obveznog školovanja spriječiti daljnji odljev u prosjeku 9.000 učenika na godinu koji sada ne počinju ili ne dovršavaju srednjoškolsko obrazovanje.

Primorac je tako naveo da je u sustavu srednjoškolskoga obrazovanje u Hrvatskoj u školskoj godini 2003./2004. bilo 190.776 učenika dok je u tekućoj školskoj godini taj broj smanjen za 4550 učenika i iznosi 186.226 učenika.

To je hrvatska realnost o kojoj, istaknuo je, govore i poražavajući podatci da godišnje u sustav srednjega školstva ne ulazi 8024 učenika koji su završili osnovnu školu te da, primjerice, na zavodu za zapošljavanje ima 17.220 nezaposlenih u dobi od 17 do 19 godina koji nemaju nikakve kvalifikacije.

U desetogodišnjoj projekciji to pak znači da veliki ljudski kapital od više od 80 tisuća mladih ne bi imao ikakvu kvalifikaciju.

Sprječavanje takve situacije bio je i glavni razlog za uvođenje obveznoga srednjoškolskoga obrazovanja, ustvrdio je Primorac.

Istaknuo je da će rezultati takve odluke biti jasnije vidljivi tek nakon jednoga desetljeća jer će, prema procjenama, najmanje trećina mladih koji završe srednju školu nastaviti obrazovanje na visokim učilištima i veleučilištima.

Vezane vijesti

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir ključni instrument reforme

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) ključni je reformski instrument koji će iz temelja promijeniti obrazovanje u Hrvatskoj, omogućiti usklađivanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika