07.02.2007. / 11:17

Autor: Nina Tomljanović

INTERNET

Hakeri pokušali ''srušiti'' Internet

Stručnjaci kažu kako je neobično jak napad trajao satima ali je prošao nezapažen od strane većine korisnika mreže

Hakeri su u utorak, 6.veljače nakratko onesposobili tri od 13 komjutera koji upravljaju "radom" Interneta. Taj incident smatra se jednim od najznačajnijih napada na Internet od 2002.godine.

Stručnjaci kažu kako je neobično jak napad trajao satima ali je prošao nezapažen od strane većine korisnika mreže. Svjetski kompjuterski znanstvenici žure se uhvatiti u koštac s ogromnom količinom podataka koji prijete ''zagušiti'' neke od najvitalnijih internetskih kanala. Napad je bio usmjeren na DNS poslužitelje koji, pojednostavljeno rečeno, služe kao adresari na Internetu. Njihov zadatak je adresu, kao npr. www.nacional.hr prevesti u IP adresu koja se sastoji od brojki. Njihovim rušenjem ne bi se mogle učitavati adrese koje korisnici žele posjetiti pa internetska mreža ne bi više funkcionirala. Prema tome, u slučaju da DNS sustav ''padne'', web stranice bi bile nedostupne, a elektronska pošta se ne bi mogla primati niti slati.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika