07.02.2007. / 11:50

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Srbijanska vlada sebi ukinula ovlasti

Beogradska agencija Beta u utorak je dobila vladin zaključak od 1. veljače u kojem se uz ostalo navodi da je "prestankom mandata vlade, predsjedniku vlade prestalo pravo zastupati i predstavljati vladu u svim pitanjima kojima se utvrđuje i vodi politika Republike Srbije"

Do formiranja nove srbijanske vlade na temelju rezultata parlamentarnih izbora održanih 21. siječnja, sadašnja vlada samo je "tehnička" a premijer Vojislav Koštunica više je nema pravo predstavljati, javili su u utorak 6. veljače srbijanski elektronički mediji. Beogradska agencija Beta u utorak je dobila vladin zaključak od 1. veljače u kojem se uz ostalo navodi da je "prestankom mandata vlade, predsjedniku vlade prestalo pravo zastupati i predstavljati vladu u svim pitanjima kojima se utvrđuje i vodi politika Republike Srbije". Vlada kojoj je prestao mandat može samo obavljati tekuće poslove, a ne može predlagati zakone i opće akte, osim ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države i interesi obrane, navodi se u vladinom priopćenju.

Beogradski radio B 92 u komentaru tog priopćenja ističe da je istog dana kada je srbijanska vlada svojim zaključkom sebe proglasila tehničkom, Republičko izborno povjerenstvo odlučilo da izbori budu ponovljeni na 6 biračkih mjesta i stavilo izvan snage već objavljene konačne rezultate parlamentarnih izbora. Tom će se odlukom rokovi za konstituiranje skupštine Srbije i izbor vlade produžiti za 2 do 3 tjedna.

B 92 prenio je izjavu bivšeg suca Vrhovnog suda Srbije Zorana Ivoševića da je zaključak vlade neustavan jer do izbora nove vlade ona obavlja svoju funkciju. "Zaključak kojim vlada sama sebe ukida je bježanje od odgovornosti u dramatičnim trenucima za Srbiju kada nitko nema pravo to činiti", rekao je Ivošević. Kako je određivanje statusa Kosova upravo sada aktualno, Ivošević je podsjetio da postoje dokumenti i vlade i parlamenta sa stajalištima o Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika