07.02.2007. / 13:00

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Međunarodna konferencija o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba

Ciljevi drugog regionalnog foruma su kontekstualiziranje tema vezanih uz ratna zbivanja, te produbljivanje dijaloga o učinkovitim mehanizmima kojima bi se postigla veća društvena prijemčivost za sustavno i odgovorno suočavanje s novijom prošlošću zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije

Dvodnevna međunarodna konferencija o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba, koja u četvrtak 8. veljače počinje u Zagrebu, okupit će brojne uglednike iz područja politike, pravosuđa i zaštite ljudskih prava, među kojima će biti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije na konferenciji će predstavljati i predsjednik tog suda Fausto Pocar te tajnik Hans Holthuis. Osim predsjednika Republike, u radu konferencije najavljeno je sudjelovanje brojnih hrvatskih dužnosnika, među ostalim, potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Riječ je o drugom regionalnom forumu, nakon onog održanog u Sarajevu u svibnju 2006. godine, a ciljevi skupa su kontekstualiziranje tema vezanih uz ratna zbivanja, te produbljivanje dijaloga o učinkovitim mehanizmima kojima bi se postigla veća društvena prijemčivost za sustavno i odgovorno suočavanje s novijom prošlošću zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije.

Skup u zagrebačkom hotelu Sheratonu zajednički organiziraju zagrebačka Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Fond za humanitarno pravo iz Beograda i Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva. Documenta je organizacija koja se bavi dokumentiranjem i istraživanjem građe o ratnim zbivanjima i njihovim pretpostavkama, ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava te uspostavom pretražive baze podataka.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika