07.02.2007. / 13:20

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Škare-Ožbolt za novi zakon o nadzoru sigurnosnih službi

Vesna Škare-Ožbolt je na konferenciji za novinare održanoj u Saboru ustvrdila da je nadzor nad sigurnosnim sektorom trenutno ili vrlo slab, ili ga uopće nema, što, kako kaže, dokazuju slučajevi sigurnosne provjere kandidata za Savjet za razvoj civilnog društva i obrade saborskih zastupnika

Predsjednica DC-a i saborska zastupnica Vesna Škare-Ožbolt najavila je u srijedu 7. veljače da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru obavještajnih i sigurnosnih službi, kojim bi se ukinulo sadašnje Vijeće za civilni nadzor službi i ovlasti saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Vesna Škare-Ožbolt je na konferenciji za novinare održanoj u Saboru ustvrdila da je nadzor nad sigurnosnim sektorom trenutno ili vrlo slab, ili ga uopće nema, što, kako kaže, dokazuju slučajevi sigurnosne provjere kandidata za Savjet za razvoj civilnog društva i obrade saborskih zastupnika.

Podsjetila je i da je Vijeće za građanski nadzor službi već dvije godine bez predsjednika te predložila ukidanje sadašnjeg vijeća i razvlaštenje nadležnog saborskog Odbora. Umjesto njih bi sigurnosne službe, prema prijedlogu predsjednice DC-a, nadgledalo novo vijeće, u kojem bi sjedili građani i saborski zastupnici, a na čelu bi mu bio predstavnik oporbe.

Osvrnuvši se na nedavne izjave predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera da obavještajne službe nisu obrađivale saborske zastupnike, Vesna Škare-Ožbolt je ustvrdila da predsjednicima Vlade i države nije stalo do nadzora sigurnosno-obavještajnog sustava. "Da drže do nadzora, oni bi se našli sa šefovima nadzornih službi, a ne s ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije, koji im je rekao da u njegovoj agenciji nije bilo nezakonitosti", izjavila je i dodala: "Sustav je dijelom izvan nadzora i to ću dokazati na sudu".

Vezane vijesti

Galerija: "Dobre namjere" i tajna vjenčanja

Galerija: "Dobre namjere" i tajna vjenčanja

Navodni ulazak u brak Dolores Lambaše i Frane Lasića treće jetajno vjenčanje ljudi sa seta serije "Dobre namjere". Jedanod redatelja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika