07.02.2007. / 13:39

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Francuski premijer za referendum o novom europskom ustavu

U intervjuu za Financial Times od srijede, 7. veljače Villepin je rekao da bi tehnička institucionalna reforma EU u Francuskoj mogla proći parlamentarnim putem

Dominique de Villepin, francuski premijer rekao je da Europska unija treba novi ustav koji bi bio bolji od onog odbačenog u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. te da bi Francuska trebala organizirati novi referendum o tom tekstu. U intervjuu za Financial Times od srijede, 7. veljače Villepin je rekao da bi tehnička institucionalna reforma EU-a u Francuskoj mogla proći parlamentarnim putem. No on ipak želi novu verziju ustava koja bi bila uravnotežena kao i prethodna, ali i poboljšana unošenjem novih elemenata, osobito na području socijalne politike.

''Ako je riječ, a mislim da jest, o tome da se donese pravi, ambiciozni ugovor, mislim da je važno da ga podržava sav francuski narod, to je moje osobno uvjerenje'', izjavio je Villepin.

''Oni bi stoga trebali glasovati o tom tekstu na referendumu kao i prije.'' De Villepin se po tome razlikuje od Nicolasa Sarkozyja, predsjedničkog kandidata vladajuće stranke Savez za narodni pokret (UMP), koji je prošle godine predložio donošenje ''mini-ugovora'' s ključnim reformama EU-a kojeg bi se moglo ratificirati parlamentarnim putem, a ne referendumom.

Villepin je rekao da je francusko ''ne'' europskom ustavu bio znak političarima da bi trebali graditi Europu koja nije samo pravna konstrukcija ili jedinstveno tržište.

On smatra da bi Europa trebala činiti više kako bi zaštitila svoje građane u globaliziranom svijetu. ''Francuzi imaju dojam da se Europa predugo želi samo otvoriti svijetu, ne braneći pritom svoje interese u svijetu'', rekao je. ''Moramo ispraviti previše liberalnu viziju o Europi, koja bi trebala braniti slobodu i tržište, ali i europske potrošače i proizvođače, kao što čine i drugi'', rekao je Villepin za Financial Times.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika