07.02.2007. / 18:31

Autor: Stjepan Marković

VELIKA BRITANIJA

U londonskoj školi nazvali kršćane svinjama, a Židove majmunima

U udžbenicima koje tiska saudijsko ministarstvo obrazovanja piše da "Židovi prakticiraju vještičarenje i čarobnjaštvo", te da "slijede Sotonu",

Londonska škola kralj Fahd koju je osnovala i financira Saudijska Arabija koristi udžbenike u kojima se kršćane naziva svinjama, a Židove majmunima, objavio je londonski Times.

Colin Cook, bivši učitelj engleskog jezika u toj školi ispričao je o diskriminaciji nesaudijaca i o udžbenicima koje koriste u školi. U udžbenicima koje tiska saudijsko ministarstvo obrazovanja piše da "Židovi prakticiraju vještičarenje i čarobnjaštvo", te da "slijede Sotonu". Od učenika se traži da "navedu neke odbojne karakteristike Židova" i daju primjere bezvrijednih religija poput kršćanstva i židovstva.

Škola je osnovana 1985. godine u zapadnom Londonu, te se u njoj poučava vahabizam, ekstremni oblik islama koji insistira na doslovnoj interpretaciji Kurana. Školu je osnovala Saudijska Arabija kako bi se u njoj školovala djeca njihovih diplomata i ostali muslimani. Školarina za jednu godinu bez dnevnog boravka iznosi 1.500 funti. Škola djeluje kao dobrotvorna ustanova i pohađa ju preko 600 djece. Predavanja se obavljaju na arapskome.

Ovakve škole osnovane su u Moskvi Washingtonu, Bonnu i Bosni. U svima se podučava vahabitska interpretacija islama koju promovira Saudijska Arabija.

Colin Cook, 57-godišnji britanski musliman, radio je u toj školi 18 godina, a otpušten je jer se žalio zbog varanje na ispitima. Cook je podigao tužbu protiv svojeg poslodavca i zahtijeva 100 tisuća funti odštete. Također se žali na diskriminaciju u školi, na povlašteni položaj Saudijaca, oni imaju duže praznike i manje sati moraju raditi.

Kaže da je čuo učenike kako govore da žele poubijati Amerikance, da je 11. rujna bio dobra stvar, te da je Osama bin Laden heroj. Prema njegovim riječima Saudijce su vodili na svjetsko prvenstvo u nogometu u Njemački dok su izrugivali djecu koja navija za Englesku.

Vezane vijesti

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Prošloga tjedna u Londonu je za javnost otvoren Granary Square, jedan od najvećih urbanih javnih prostora tog tipa u Europi koji će veličinom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika