07.02.2007. / 18:58

Autor: Nacionalova redakcija

RAZGRANIČENJE

MVPEI reagirao na članak slovenskog lista "Delo"

Uz članak je objavljen i prikaz navodne službene hrvatske karte temeljem koje je donesena vladina odluka

Slovenski list "Delo" u srijedu je pod naslovom "Jednostrano proširili koncesiju u Piranski zaljev", objavio članak u kojem ističu da Odluka Vlade RH o davanju koncesije za istraživanje nafte i plina u istražnom prostoru sjeverni Jadran od 5. siječnja 2007. godine, ne sadrži nikakve zemljopisne karte. Uz članak je objavljen i prikaz navodne službene hrvatske karte temeljem koje je donesena vladina odluka.

Na ovaj je članak reagiralo Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podsjećajući da je Odlukom Vlade samo produženo odobrenje za istraživanje nafte i plina na području koje je definirano odlukama Vlade RH iz 2001. i 2002.. MVPEI naglašava kako Slovenija tada nije prosvjedovala na Odluku hrvatske Vlade iz 2002. godine.

U priopćenju MVPEI-ja se navodi da je sjeverni dio istraživačkog područja u ovoj Odluci određen opisno i slijedi granicu epikontinentskog pojasa i teritorijalnog mora RH do točke A, koja je označena kao "sjecište s državnom granicom Republike Slovenije i obalne linije" te ni na koji način ne prejudicira konačno rješenje pitanja razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije.

MVPEI ističe da tematski prilog "Dela" u svojim osnovama potpuno pogrešno predstavlja činjenice, a ministarstvo podsjeća da je u svojoj noti od 29. siječnja ove godine naglasilo da "slovenska javnost ima pravo na točnu, objektivnu i utemeljenu istinu o pravnom stanju graničnih pitanja sa susjedima, uključujući i pravno utemeljen i nepolitiziran pristup pitanju razgraničenja na moru sa Republikom Slovenijom". RH zastupa stajalište o potrebi razgraničenja u Savudrijskoj vali u skladu s člankom 15. Konvencije UN o pravu mora.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika