09.02.2007. / 14:08

Autor: Ana Kirin

LONDON

Portret pape prodan za 14 milijuna funti

Portret pape engleskog slikara Francisa Bacona, rođenog 1909. a preminulog 1992. godine, prodan je u četvrtak na dražbi u londonskom Christie's za rekordnih 14,02 milijuna funti. Ulje na platnu "Studija za portret II" koje je Bacon naslikao krajem 1956. godine spada u niz njegovih slika inspiriranih Velasquezovim portretom pape Innocenta X.

Stručnjaci iz aukcijeske kuće Christie's kazali su kako je Bacon bio gotovo opsjednut portretom pape Innocenta X. slikara Diega Velazqueza iz 1650. godine, te je od 1946. naslikao više od 50 slika poglavara Katoličke crkve. U Christie'su ističu kako je ovo druga najviša cijena postignuta za jedno poslijeratno umjetničko djelo.

"Riječ je o najznačajnijem djelu iz Baconova niza papinskih potreta koji su se pojavili na tržištu", rekla je direktorica Odjela za suvremenu umjetnost u Christie'su Pilar Ordovas. Zanimljivo je da je riječ o slici iz kolekcije nedavno preminulog talijanskog redatelja Carla Pontija, supruga glumice Sophije Loren. Slika nije javno izlagana od 1963. godine.

Na istoj je dražbi prodan i portret glumice Brigitte Bardot autora Andya Warhola za cijenu od 5,3 milijuna funti, što je, kako kažu u aukcijskoj kući, dvostruko više od očekivanog.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika