12.02.2007. / 12:10

 

TURKMENISTAN

Budući predsjednik najavio odmak od politike pokojnog Niyazova

Berdymukhamedova je kadnidirao turkmenistanski parlament, Narodno vijeće, što mu je pružilo određenu prednost

Završeno glasnje u izborima za predsjednika Turkmenistana koji su održani nakon smrti doživotnog predsjenika Separmurata Niyazova. Vršitelj dužnosti predsjednika Gurnabguli Berdymukhamedov je najizgledniji pobjednik izbora. Prema podatcima izborne komisije u nedjelju je na birališta izišlo 99 posto glasača ove srednjoazijske države.

Na zapadu se nadaju da bi ovi izbori mogli biti prekretnica u demokratskom razvoju ove plinom bogate države. Državom je četvrt stoljeća autokratski vladao Niyazov razvijajući osebijan kult ličnosti. Zelja je puna njegovih zlatnih kipova, a mjeseci u godini nose njegovo ime i imena članova njegove obitelji koji su ujedno proglašeni narodnim herojima.
Ovo su prvi izbori u Trkmenistanu na kojima su glasači mogli birati predsjednika između više kandidata. Organizacija Europske sigurnosti i suradnje (OESS) koja je poslala promatraće da nadgledaju izbore su objavili da je ovo korak u razvoju demokracije u Turkmenistanu.

Berdymukhamedova je kadnidirao turkmenistanski parlament, Narodno vijeće, što mu je pružilo određenu prednost. Za vrijeme predizborne kampanje on se držao dosta po strani, te je televizijsko vrijeme koje mu je dodjeljeno za predizbornu kampanju prepuštao svojim protukandidatima. Najčešće se pojavljivao u kratkim televizijskim komentarima, i vrlo rijetko se pojavljivao u državnim tiskovinama. Berdymukhamedov je najavio odmak od politike apsolutne kontrole prethodnog predsjednika obečavši potpunu slobodu pristupa internetu za sve Turkmene, podršku poduzetnicima, društvene reforme i povečavanje mogućnosti obrazovanja.

Vezane vijesti

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Više od milijardu Kineza diljem Azije slavi u ponedjeljak u krugu obitelji i uz bučna slavlja ulazak u Godinu zmaja, polažući nadu da će im taj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika