12.02.2007. / 18:15

Autor: Nina Tomljanović

ANKARA

Turska podupire Hrvatsku na putu u NATO

Predsjednik Hrvatskog sabora je službeni dio boravka u Ankari započeo polaganjem vijenca na grob prvog turskog predsjednika Mustafe Kemala Ataturka, a zatim je u parlamentu održao razgovore sa svojim turskim kolegom

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji boravi u službenom posjetu Ankari, rekao je u ponedjeljak, 12.veljače nakon sastanka s predsjednikom turske Velike nacionalne skupštine Bulentom Arincom da Turska daje punu potporu Hrvatskoj za ulazak u NATO i za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Izdvojio bih jedan segment iz razgovora s predsjednikom Arincom a to je davanje pune potpore Hrvatskoj za ulazak u NATO i pune potpore za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Šeks nakon sastanka.

Predsjednik Hrvatskog sabora je službeni dio boravka u Ankari započeo polaganjem vijenca na grob prvog turskog predsjednika Mustafe Kemala Ataturka, a zatim je u parlamentu održao razgovore sa svojim turskim kolegom.

Šeks i Arinc istaknuli su da gospodarski odnosi Zagreba i Ankare zaostaju za dobrim političkim odnosima. Gospodarska razmjena dviju zemalja iznosi samo 250 milijuna dolara, a mogućnost jačanja te suradnje, rekao je Šeks treba tražiti prvenstvo u području cestogradnje, turizma i metalske industrije.

Hrvatska i Turska već godinama održavaju dobre političke odnose čemu svjedoče i česti bilateralni susreti najviših turskih i hrvatskih političara. Na sveučilištu u Zagrebu već više godina djeluje odsjek turkologije, a na sastanku Šeksa i Arinca ponovljena je ideja o otvaranju katedre hrvatskog jezika na jednom od turskih sveučilišta.

Šeks je svog turskog kolegu pozvao da sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata SEECP-a koja će se u travnju održati u Zagrebu. Predsjednika Hrvatskog sabora u Ankari je primio i turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika