12.02.2007. / 18:53

Autor: Ana Kirin

BRUXELLES

EU spremna na pregovore sa Srbijom

Ministri vanjskih poslova Europske unije dogovorili su se u ponedjeljak 12. veljače da Srbiji upute poruku da je Bruxelles spreman nastaviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pod uvjetom da se nova vlada u Beogradu, koja se tek treba formirati, obveže na punu suradnju s Haškim sudom, rekao je izvor iz Vijeća EU nakon završetka rasprave o Srbiji.

Europska komisija je u svibnju prošle godine prekinula pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom, odnosno zbog izostanka napora na uhićenju ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića. Komisija je tada Srbiji poručila da će se pregovori moći nastaviti kada se uspostavi puna suradnja, dok bi se prema današnjoj formulaciji oni mogli nastaviti i bez toga.

Prema istom izvoru, ministri su u ponedjeljak u Bruxellesu dali punu potporu posebnom izaslaniku UN-a Marttiju Ahtisaariju koji im je predstavio svoj prijedlog za rješenje konačnog statusa Kosova. Ahtisaari je predložio neku vrstu međunarodno nadzirane neovisnosti za Kosovo, koje bi bilo potpuno neovisno o Srbiji, iako se riječ neovisnost nigdje izrijekom ne spominje. Taj je prijedlog prihvatljiv kosovskim Albancima, dok je u Beogradu ocijenjen neprihvatljivim. I sam Ahtisaari je izjavio da je teško očekivati dogovorno rješenje dviju strana, na čemu inzistira Rusija da bi dala svoj glas za rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika