Objavljeno u Nacionalu br. 587, 2007-02-13

Autor: Robert Bajruši

VELIKI SELJAČKI ZAOKRET

Friščić udaljava HSS od Crkve i konzervativaca

Josip Friščić, šef HSS-a, povukao je dva značajna strateška poteza: odustao je od zabrane rada nedjeljom i podržao legalizaciju homoseksualnih zajednica

Seljački reformator U samo deset mjeseci na čelu HSS-a, Josip Friščić reformirao je stranačka stajališta koja su mnogi smatrali ortodoksnimaSeljački reformator U samo deset mjeseci na čelu HSS-a, Josip Friščić reformirao je stranačka stajališta koja su mnogi smatrali ortodoksnimaJosip Friščić povukao je posljednjih tjedana dva iznimno značajna strateška poteza, koji definitivno redizajniraju politički profil Hrvatske seljačke stranke, ali i ovdašnje političke scene. U dogovoru s Đurđom Adlešić, Friščić je odustao od zagovaranja rada nedjeljom, što je već četiri godine jedno od temeljnih HSS-ovih stajališta, a nedavno je podržao i zakonsku regulaciju istospolnih zajednica. Kada u idućih nekoliko dana koalicija HSS-HSLS predstavi zajednički program, i službeno će biti objavljena promjena strategije Hrvatske seljačke stranke.

Radi se o jednom od najvažnijih političkih događaja posljednjih godina jer Friščić je u samo desetak mjeseci udaljio HSS iz dosadašnjeg konzervativnog miljea. “Ovim promjenama nismo iznevjerili svoje principe, ali bilo bi licemjerno u postojećim okolnostima ustrajati na stavovima kojih su se odrekle sve ostale stranke. Bolje ćemo zaštititi radnike od izrabljivanja ako donesemo strože zakone koji sankcioniraju nesavjesne poslodavce, a kada se radi o plaćama, za njih se trebaju izboriti sindikati. Kada je riječ o odnosu prema homoseksualcima, u prošlosti smo bili pretvrdi, pa čak i ortodoksni. Zato smo odlučili napraviti bitne promjene jer činjenica je da postoje istospolni partneri koji trebaju imati imovinska prava i obveze, iako to ne uključuje i mogućnost sklapanja braka”, kazao je krajem prošlog tjedna za Nacional jedan od članova Predsjedništva HSS-a.


Iza transformacije stranke stoji Josip Friščić. U pozadini novog HSS-ova smjera nalaze se pregovori o koaliciji i izbornom programu s HSLS-om, koji su pri kraju. Vodstva obiju stranaka neformalno ga nazivaju Programom iskrenosti jer smatraju da sadrži realno postavljene ciljeve. Kako bi postigli kompromis, liberali su pristali podržati HSS-ovu poljoprivrednu politiku, izglasavanje ribolovno-ekološke zone na Jadranu i oštriji odnos prema Sloveniji i EU. Zauzvrat je HSS odustao od neradne nedjelje, premda je donedavno bio jedina relevantna politička stranka koja je zagovarala zabranu nedjeljnog rada. Štoviše, za vrijeme vlade Ivice Račana, upravo je Zlatko Tomčić inicirao donošenje zakona koji je zabranio rad trgovina i velikih shopping centara.

Premda je Ustavni sud ukinuo ovaj zakon, HSS se etablirao kao glavni politički saveznik Katoličke crkve u ovom pitanju. Poslije su čak i Ivo Sanader i HDZ stali na stranu poslodavaca i dominantnog dijela javnosti koji je bio protiv zabrane nedjeljnog rada. Još prije, takvo stajalište zauzeli su SDP, HNS i HSLS čiji su predstavnici upozoravali da bi ova mjera rezultirala otpuštanjima nekoliko tisuća radnika zaposlenih u trgovini.

Ipak, unutar HSS-a i dalje postoji snažna skupina nezadovoljnika Friščićevim odustajanjem od neradne nedjelje. Jedan od njih prošle je subote u razgovoru za Nacional postupak svog šefa nazvao “nesmotrenim” i dodao kako nije trebalo napraviti tako veliki ustupak HSLS-u. “Mi smo stranka koja je još u prošloj vladi prisilila Račana da popusti i pristane na neradnu nedjelju. Kada je Ustavni sud ukinuo zakon, opet je HSS s Caritasom i franjevcima sudjelovao u izradi novog prijedloga, a sada smo od svega naprasno odustali. Smatram da je to velika pogreška koja nas prikazuje kao stranku koja svaki čas mijenja mišljenje, i trebali smo ići glavom kroz zid čak i uz cijenu da ostanemo sami u ovom pitanju”, smatra taj zastupnik.

Pritom ne pokušava prikriti razočaranost ponašanjem crkvenih vlasti. Na nekoliko susreta Ivo Sanader je Josipu Bozaniću obećao kako će vlada poduprijeti Katoličku crkvu po pitanju nedjelje, a onda je od svega odustao. U HSS-u vjeruju kako blage kritike s Kaptola govore da su Crkva i vladajuća stranka postigle dogovor o nenapadanju u izbornoj godini.

S druge strane, u HSLS-u su iznimno zadovoljni ovakvim razvojem situacije. Bliski suradnik Đurđe Adlešić tvrdi da su u vodstvu liberala iznenađeni Friščićevom sklonosti kompromisima, posebno u neugodnim pitanjima kao što su neradna nedjelja i homoseksualne zajednice. Zauzvrat je i HSLS podržao neka njihova stajališta poput određenog stupnja skepse prema načinu kako se vode pregovori s Europskom unijom.

Važno pitanje je i podjela izbornih jedinica, i ovdje će liberali prihvatiti sekundarnu ulogu tako da će njihovi predstavnici zauzeti samo tri prva mjesta, i to Davor Štern u I. izbornoj jedinici, Ivan Čehok u III., a najvjerojatnije i Stanko Zrilić u IX. Đurđa Adlešić će u II. izbornoj jedinici vodeću poziciju prepustiti Josipu Friščiću, ali to joj ionako ne umanjuje izglede jer u ovom dijelu Hrvatske HSS i HSLS očekuju najmanje četiri mjesta u idućem sazivu Sabora.

Taktika Đurđe Adlešić Predsjednici HSLS-a Račan je u zamjenu za postizbornu koaliciju obećao da će u Saboru podržati njihov prijedlog zakona o radu i zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komoriTaktika Đurđe Adlešić Predsjednici HSLS-a Račan je u zamjenu za postizbornu koaliciju obećao da će u Saboru podržati njihov prijedlog zakona o radu i zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komoriPosljednja istraživanja pokazuju da obje stranke osvajaju između 6 i 7 posto, što je pojačalo optimizam i svi Nacionalovi sugovornici tvrde kako će koalicija HSS-HSLS na izborima jurišati na treće mjesto i osvojiti više od 20 mandata. Pritom su uvjereni da su mogli osvojiti i puno više, da nije bilo sukoba s Hrvatskom narodnom strankom. Visoki izvor u HSLS-u tvrdi kako su bili na korak do odluke o formiranju velike koalicije centra koju bi činili HNS, HSS i HSLS. Stvar je propala - izričita je ta osoba - zbog Vesne Pusić koja je žestoko napala ujedinjenje LS-a i HSLS-a. Vesna Pusić je tada kritizirala ujedinjenje dviju liberalnih stranaka i tvrdila da LS-ovci zapravo pristupaju narodnjacima. Nakon toga, u HSLS-u su odlučili prekinuti kontakte kojih je cilj bio podrška premijerskoj kandidaturi Radimira Čačića.

“Da se predsjednica HNS-a suzdržala od kritika, mogli smo imati veliku koaliciju stranaka centra koja bi već danas prolazila bolje nego HDZ i SDP. Napravljena je velika šteta, ali nismo mogli proći preko takvog ponašanja. Sada ostaje otvorena mogućnost koaliranja poslije izbora koja je vrlo realna jer Čačić pažljivo bira riječi kada govori o HSS-u i HSLS-u. U postizbornim kombinacijama naši zastupnici snažno će utjecati na izgled iduće vlade”, zaključio je sugovornik Nacionala.

Tajni sastanak Adlešić - Račan

Nekoliko dana prije nego je javnost obaviještena o bolesti Ivice Račana, održan je diskretan sastanak predsjednika SDP-a i Đurđe Adlešić. Premda su veliki dio proveli u razgovoru o zdravstvenim problemima, bio je to inicijalni susret na kojem je otvoreno pitanje moguće postizborne koalicije. Do sada se HSLS redovito povezivalo s HDZ-om, što je Račan želio promijeniti. Zato je obećao Đurđi Adlešić kako će SDP u Saboru podržati liberale i njihov prijedlog zakona o radu kao i zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori te tako pokazati da postoji mogućnost još jedne koalicije dviju stranaka. Nekoliko dana kasnije Račan je morao otputovati u München i u HSLS-u i HSS-u više nisu sigurni s kim u SDP-u mogu nastaviti ove razgovore.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika