Objavljeno u Nacionalu br. 587, 2007-02-13

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

SAD spreman za napad na Iran

SAD KORISTI NOVO IRANSKO ORUŽJE - EKSPLOZIJOM FORMIRANE PROJEKTILE - KAO IZLIKU ZA NAPAD

Novi Američki ministar obrane Robert Gates nastavlja smjer svog prethodnika Donalda RumsfeldaNovi Američki ministar obrane Robert Gates nastavlja smjer svog prethodnika Donalda RumsfeldaZadnjih dana SAD je pokrenuo propagandnu ofenzivu protiv Irana, koji okrivljuju za smrt najmanje 170 američkih vojnika u Iraku. Predstavnici američke vlade i vojske upozoravaju na to da se pobunjenici služe novim oružjem - “eksplozijom formiranim projektilima” (EFP). To je nova tehnologija u postavljanju eksplozivnih naprava na mjestima gdje se kreću američki vojnici i konvoji, kudikamo opasnija od uobičajene. Riječ je o vrlo snažnim eksplozivima, koji visokom temperaturom u trenutku eksplozije rastale metal i od njega stvore užarenu masu koja se poput projektila usmjeruje na američko vozilo. Ta užarena masa svojom velikom kinetičkom energijom i visokom temperaturom može probiti američka oklopna vozila i uništiti i moćne tenkove Abrams.

Amerikanci tvrde da irački pobunjenici sami nisu mogli izraditi EFP. Učestale su optužbe da je Iran iračkim pobunjenicima dao EFP jer oni nemaju potrebnu tehnologiju. Novi američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da SAD ima dokaze da su te naprave izrađene u Iranu i dopremljene u Irak. Čini se da će SAD već sljedećih tjedana optužiti Iran da je počeo rat protiv američke vojske u Iraku i zaprijetiti odmazdom, kad na području oko Irana bude imao dovoljno vojnih snaga za takvu prijetnju. U zapadnoeuropskim listovima tvrdi se da SAD preuveličava prijetnje EFP-om radi opravdanja za vojnu akciju protiv Irana. Američkoj javnosti plasira se pak tvrdnja da Iran ubija američke vojnike kako bi podržala novi rat za koji se SAD sprema.

Prema londonskom Guardianu, američko jačanje snaga u Perzijskom zaljevu je poodmaklo pa bi SAD mogao napasti Iran već na proljeće. Drugi nosač aviona “John Stennis” stići će u Perzijski zaljev za desetak dana i pridružiti se “Dwightu Eisenhoweru”. Prema američkim vojnim izvorima, koje citira Guardian, onamo su poslane dodatne baterije antiraketnih sistema Patriot, minočistači i drugi vojni efektivi koji bi trebali spriječiti iranske protuakcije kad napad počne. SAD također već dugo stvara velike zalihe nafte.


Jedan od napada iračkih pobunjenika EFP-om na terensko vozilo specijalne iračke policije dogodio se 10. lipnja 2006. u BagdaduJedan od napada iračkih pobunjenika EFP-om na terensko vozilo specijalne iračke policije dogodio se 10. lipnja 2006. u BagdaduTvrdi se i da su se pojačali pritisci američkih desničara na Busha da krene u akciju protiv Irana jer smatraju da Iran destabilizira Irak, te da treba spriječiti iranski program proizvodnje nuklearnog oružja. Američka akcija bit će usmjerena na nuklearna postrojenja i ostale vojne instalacije, a cilj bio joj bio smanjenje iranske vojne i ekonomske moći, kako bi se Iran natjerao u pregovore. Priče o EFP-u iranske proizvodnje koji u Iraku ubija američke vojnike samo su propaganda.

Tvrdi se i da iza tog plana stoje američki potpredsjednik Dick Cheney i neokonzervativni American Enterprise Institute, nositelj desničarskih političkih tendencija u američkom vodstvu. Institut je zagovarao američku invaziju na Irak. Nakon što su stvari u Iraku krenule naopako, institut je donekle utihnuo, a sada se opet oglašava. Navodno je ta ustanova predložila Bushu sadašnju stratešku liniju blagog povećanja broja vojnika u Iraku kako bi se Bagdad pokušao očistiti od pobunjenika. Dio američkog političkog establishmenta izričito se protivi tom planu, jaki su otpori i u vladi, u ministarstvima vanjskih poslova i obrane. Navodno Bush još nije odlučio, ali je dao naredbu da se za takav napad obave sve pripreme. Guardian citira američke stručnjake koji tvrde da SAD neće napasti Iran ovog proljeća, nego vjerojatnije sljedeće godine, neposredno prije isteka drugog Bushova mandata.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika