Objavljeno u Nacionalu br. 587, 2007-02-13

Autor: Robert Bajruši

BEZ PROMJENA NA LJEVICI

U SDP-u uvjereni: šef se vraća do izbora

OHRABRENI LiJEČNIČKIM IZVJEŠTAJIMA, članovi vodstva SDP-a smatraju realnim da ih u završnicu predizborne kampanje povede Ivica Račan

ŽELJKU ANTUNOVIĆ kao privremenu šeficu stranke podržala je većina SDP-ovaca, kako bi se izbjegle bilo kakve vidljive podjeleŽELJKU ANTUNOVIĆ kao privremenu šeficu stranke podržala je većina SDP-ovaca, kako bi se izbjegle bilo kakve vidljive podjeleVodstvo SDP-a uvjereno je kako će se Ivica Račan uspješno izliječiti i već sredinom ljeta u potpunosti uključiti u predizbornu kampanju. Premda čelnika socijaldemokratske partije očekuje kompleksno razdoblje rehabilitacije, liječnički izvještaji izazvali su posljednjih dana pojačani optimizam u stranačkoj centrali na Iblerovu trgu. Svi članovi najužeg SDP-ova vrha drže da je posve realno da ih u završnicu kampanje povede upravo Račan i zato nema potrebe za bilo kakvim raspravama ili nagovještajima održavanja konvencije i unutarstranačkih izbora.

U tom smislu, situacija je kudikamo drukčija nego prije sedam dana kada je otkriveno da Račan boluje od tumora lijevog bubrega. Iako to nitko neće otvoreno priznati, tada se počelo špekulirati s raznim imenima koja bi ga mogla naslijediti. Ovakvo ponašanje nije neetično jer radi se o doista izvanrednoj situaciji koja može imati goleme posljedice za cijelu zemlju. Ivica Račan je šef opozicije i realni su izgledi da postane idući predsjednik vlade. Isto tako, sva istraživanja potvrđuju veliku izjednačenost SDP-a i HDZ-a što implicira kako socijaldemokrati jednostavno moraju imati osobu koja je u stanju preuzeti premijerski položaj. Koliko god veliki dio javnosti i političara bilo kakvu raspravu koja ide u ovom smjeru doživljava negativno, radi se o čistom pragmatizmu.


To su, uostalom, shvatili i u SDP-u gdje se većina stranke vrlo brzo konsolidirala i podržala Željku Antunović. Pritom se nije radilo samo o tome da je ona legitimna Račanova zamjenica nego i težnji za izbjegavanjem bilo kakvih vidljivih podjela. Do izbora je oko devet mjeseci i u slučaju većih podjela, svi bi bili na gubitku. Čak i u slučaju pobjede, Željka Antunović bi morala računati s jakom opozicijom, a upitno je u kojoj je mjeri u stanju transformirati se u relativno kratkom roku iz statusa obične zastupnice u šeficu oporbe. Kada bi joj to i pošlo za rukom, nemoguće je predvidjeti bi li uspjela sačuvati poziciju SDP-a, a na izborima preteći HDZ. Dobro obaviješteni vladin izvor ispričao je prošle subote za Nacional kako u HDZ-u žele upravo Željku Antunović na čelu SDP-a jer vjeruju kako ona nije u stanju odvesti socijaldemokrate do pobjede, tim prije jer bi tada i Radimir Čačić vjerojatno preuzeo dio opozicijskih glasača. Milan Bandić je također svjestan kako nema izglede postati Račanov nasljednik i on će biti jedan od glavnih dobitnika u slučaju povoljnog raspleta u Münchenu.

Teško da će se oporavljeni Ivica Račan biti u stanju angažirati na terenu i taj dio posla obavit će ekipa gradonačelnika Bandića. To podrazumijeva čvrstu suradnju na relaciji Račan-Bandić, a samim time glavni oponent Željke Antunović može biti miran jer zna da ga se nitko neće usuditi javno napadati. Pokažu li se točnima najave o Račanovu ozdravljenju, ovo je izvjestan rasplet. Kako se može doznati, članovi liječničkog tima Ivice Račana iznimno su optimistični. Prema njihovim procjenama, stanje je ipak manje loše nego se to činilo prije tjedan dana, kada je dijagnosticiran sekundarni tumor. Modernim pretragama koje su obavili njemački liječnici potvrđeno je da je tumor zahvatio samo lijevi bubreg i desno rame, međutim u ostalim dijelovima tijela nema metastaza. Odstranjenjem bubrega, terapeuti će se fokusirati na rame, a tu ih očekuje doista zahtjevan posao. Pretpostavka je da će to biti jako kompleksna operacija, ali podjednako težak bit će i oporavak. Uostalom kada je Račan prvi put posjetio dr. Milomira Ninkovića, ovaj je nagovijestio kako u budućnosti predsjednik SDP-a vjerojatno neće biti u stanju desnom rukom obavljati teže fizičke poslove ili igrati tenis. Ali u funkcionalnom smislu, ruka bi trebala biti u redu i Račan će se moći njome koristiti.

Postoje primjeri političara koji su izliječili tumor bubrega, a neki od njih imaju uspješne karijere. Ova bolest još 1999. godine dijagnosticirana je slovenskom predsjedniku Janezu Drnovšeku, koji je i dalje aktivan na tamošnjoj sceni. Prije nešto više od godine od nje je obolio i Ivan Šprlje, bivši SDP-ov Dubrovačko-neretvanski župan i Račanov žestoki kritičar. Nacionalov sugovornik tvrdi kako je i Šprljino zdravstveno stanje sada puno bolje što dokazuje da uz adekvatan tretman, oboljeli od tumora bubrega mogu ne samo živjeti nego i obavljati odgovorne dužnosti. Ovakav razvoj događaja izaziva optimizam unutar SDP-a. Pod uvjetom da ne dođe do komplikacija, Ivica Račan se za četiri do pet mjeseci može u potpunosti vratiti normalnom životu. Medicinski eksperti u Münchenu i Zagrebu odredili su liječenje kemoterapijom koju će Račan primati u Zagrebu. Zatim slijedi postupni oporavak i najkasnije tijekom kolovoza čelnik vodeće opozicijske stranke mogao bi se definitivno uključiti u politički život. To znači 3,5 mjeseca do početka izbora što je sasvim dovoljno da se anuliraju problemi koji mogu zahvatiti socijaldemokrate zbog njegova odsustva. Ovdje ipak valja biti oprezan i naglasiti kako scenarij podrazumijeva da neće doći ni do kakvih komplikacija. Kada je riječ o tumoru one su uvijek moguće, međutim čini se da su Račanovi liječnici uvjereni u pozitivan ishod. Njihov način razmišljanja sada slijede i u SDP-u gdje su prema Račanovim naputcima odlučili pojačati pritiske na HDZ. Ivica Račan je nedavno najbližim suradnicima rekao kako je uvjeren da će HDZ parlamentarne izbore raspisati za nedjelju 18. studenoga ili, eventualno, tjedan dana kasnije. Vladajuća stranka računa i na psihološki efekt jer 18. studenoga se obilježava Dan pada Vukovara, a HDZ se još od Tuđmanova razdoblja voli predstavljati kao stranka koja je najzaslužnija za reintegraciju Podunavlja i oslobođenje okupiranih dijelova Hrvatske.

SDP-ova strategija ipak se malo mijenja. Još donedavno planiralo se forsiranje pozitivne kampanje u kojoj bi postupno u javnost plasirali planove o gospodarskom razvoju, reformi zdravstva i socijalne politike te vanjskopolitičke strategije i odnosa s Europskom unijom. Na ovakav način SDP želi promovirati ljude za buduću vladu: Slavka Linića, Ljubu Jurčića, Rajka Ostojića, Zorana Milanovića, a možda i Milanku Opačić. Sada se sve mijenja i socijaldemokrati su nedavno odlučili zaoštriti stav prema vladi. Linićeva nedjeljna izjava prema kojoj Sanaderov kabinet štiti mafiju nije slučajan istup retorički žestokog političara već rezultat dogovora vodstva SDP-a. Socijaldemokrati su sigurni kako vladajuća stranka štiti kriminal i spremni su ju napasti svim sredstvima.

“Ovo je vlast lopova. Od Miomira Žužula do Branka Vukelića, kroz sve su pore povezani s kriminalom i pranjem državnog novca, i varaju se ako misle da ćemo šutjeti. Naprotiv, napadat ćemo ih iz dana u dan”, najavio je u ponedjeljak jedan od najbližih Račanovih suradnika za Nacional. On tvrdi da je najmanja sankcija za ministra gospodarstva podnošenje ostavke, ali u Brodosplitu se radi o takvom kriminalu da nije isključeno niti njegovo kazneno gonjenje. SDP će u Hrvatskom saboru ustrajati na Vukelićevoj smjeni, ali kako će to HDZ zacijelo blokirati, socijaldemokrati će s približavanjem izbora sve češće isticati korupcijske afere HDZ-a.

Dok se Račan ne reaktivira, stranačka politika bit će pod kontrolom Željke Antunović. Vodeći SDP-ovci misle kako je do sada korektno zamjenjivala Ivicu Račana i unutar stranke ima sve veću podršku. Sada se već govori kako je i javnost sve više percipira kao adekvatnu nasljednicu. Postoji još jedna neformalna odluka oko koje je nedavno postignut konsenzus. Dođe li do neočekivanog pogoršanja Račanove zdravstvene situacije ili postane očito da više ne želi voditi stranku, SDP prije parlamentarnih izbora neće održati konvenciju na kojoj bi se biralo vodstvo. To znači da će u ovoj varijanti, socijaldemokrati preuzeti rizik i u izbore ući predvođeni Željkom Antunović.

Signifikantno je da bitno slabije kotiraju neki političari koje se u medijima spominje kao pretendente na visoke položaje u izvršnoj vlasti poput Zlatka Komadine i Zvonimira Mršića. Neznatno bolje prolazi Ljubo Jurčić, nesumnjivo najkompetentniji političar na ljevici kada se radi o gospodarskim temama. Ovakvi rezultati samo pojačavaju stajališta “starih” SDP-ovaca kako Jurčić ne može biti njihov kandidat za premijera. Njih prilično nerviraju špekulacije po kojima Račan razmišlja i o ovoj opciji, i tvrde kako je to potpuno nerealna kombinacija koja je prisutna samo u dijelu medija.

“Da se razumijemo, Jurčić je strahovito koristan i SDP ga treba. Osvojimo li vlast on će biti potpredsjednik vlade za gospodarstvo, ništa manje od toga, ali i ništa više. Garantiram vam da smo posljednjih godina u samom vrhu SDP-a često raspravljali o kadrovskoj politici, ali Račan ga nikada nije apostrofirao kao svojeg nasljednika. Sada zamislite situaciju u kojoj Jurčić koji nije član naše stranke jednostavno ne bi mogao bitnije utjecati na odnose snaga unutar SDP-a, kako bi u takvim okolnostima onda bio u stanju dirigirati koalicijskom vladom. To nije realna kombinacija i pretpostavljam da je to i njemu jasno”, smatraju u vodstvu SDP-a.

Visoki stranački rejting

MILAN BANDIĆ uživa veliku podršku članstva SDP-aMILAN BANDIĆ uživa veliku podršku članstva SDP-aDvije ankete objavljene u posljednjih deset dana pokazale su da trojac Željka Antunović, Milan Bandić i Zoran Milanović među članstvom SDP-a kotira najbolje i ne dođe li do većih unutarnjih turbulencija, u idućim godinama to su političari koji će u najvećoj mjeri determinirati izgled i politiku Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Primjeri uspješne borbe s tumorom bubrega

KOLEGE PO BOLESTI Janezu Drnovšeku, slovenskom predsjedniku tumor bubrega dijagnosticiran je još 1999.KOLEGE PO BOLESTI Janezu Drnovšeku, slovenskom predsjedniku tumor bubrega dijagnosticiran je još 1999.Primjeri nekih političara Račanu ulijevaju dodatni optimizan. Tumor bubrega 1999. dijagnosticiran je još uvijek aktivnom predsjedniku Slovenije Janezu Drnovšeku. Prije nešto više od godine dana od iste bolesti obolio je SDP-ovac Ivan Šprlje. Stanje bivšeg Dubrovačko-neretvanskog župana danas je stabilno što pokazuje da se adekvatnim liječenjem ova bolest može držati pod kontrolom.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika