Objavljeno u Nacionalu br. 587, 2007-02-13

Autor: Marina Biluš

GAZETA

'Hrabri' Margetić molio Haag za oprost

Ponizno pismo koje otkriva hrabrost i dosljednost 'borca' protiv Haaškoga suda Domagoja Margetića

Domagoj Margetić u sudnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u HaaguDomagoj Margetić u sudnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u HaaguDomagoj Margetić, hrvatski desbničar kojeg je 7. veljače Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne zbog nepoštovanja suda, tom je sudu lani 20. kolovoza poslao pismo u kojem iz pritvora doslovni moli za oprost i milost. Iako on na svojim internet stranicama objavljuje svoje razne izjave i deklaracije, to je ponizno pismo potpuno prešutio. Margetić je osuđen jer je svojedobno na svojoj internetskoj stranici objavio popis 102 zaštićena haaška svjedoka koja su svjedočila na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću. Desničar koji je po objavljivanju haaške optužnice izjavljivao "Moj dragovoljni odlazak u Haag značio bi izdaju moje zemlje" u Zagrebačkom je pritvoru očito promijenio svoje stavove što jasno dokazuje pismo koje je sudu uputio 17. dana svoga štrajka glađu. Margetić je pismo započeo s "Poštovani sudci i predstavnici Tužiteljstva MKSJ-a, poštovani sudci Županijskog suda u Zagrebu", a potom je napisao:

“Molim Vas da primite moju izjavu da ću postupati po svim nalozima MKSJ-a, poštivat ću naloge i odluke MKSJ-a i ubuduće nikada neću objavljivati zaštićene podatke sa sudskih postupaka koji se vode ili su se vodili pred MKSJ-om. Dajem obećanje da ću preuzeti i poštivati svaki nalog MKSJ-a, te da ću se dragovoljno odazvati svakom pozivu MKSJ-a. Molim Vas da me pustite na slobodu iz pritvora i ukinete mjeru pritvora, jer nikada više neću objavljivati nikakve podatke MKSJ-a. Danas, 17. dan štrajka glađu, lošeg sam zdravstvenog stanja i već mi je dva puta prilikom prebacivanja u zatvorsku bolnicu u Zagrebu preporučena hospitalizacija. Molim Vas da prihvatite moje obećanje i ispriku i ukinete mi mjeru pritvora. Vjerujte mi izvukao sam pouku iz ovog boravka u zatvoru i nikada više neću objavljivati zaštićene podatke MKSJ-a. Molim Vas da me pustite na slobodu kako bih se mogao fizički, zdravstveno oporaviti" U svom poniznom pismu Margetić nadalje piše:

“Za 23. 9. 2006. već je i zakazano i organizirano moje vjenčanje u Zagrebu pa Vas iz tog razloga molim da prihvatite moje isprike i obećanja i ukinete mi mjeru pritvora. Dajem Vam riječ i obećanje da nikada više neću objavljivati niti na bilo koji način raspolagati zaštićenim podacima MKSJ-a. Molim Vas, prihvatite moje obećanje i ispriku. Lošeg sam zdravstvenog stanja i ne mogu više izdržati. Iz dana u dan mi je lošije. Molim Vas za razumijevanje. Ja ću se svojih obećanja sasvim sigurno držati i neću ih prekršiti jer sam iz cijelog ovog slučaja izvukao pouku i obećajem da neću više ni na koji način kršiti pravila i naloge MKSJ-a. Molim Vas da mi ukinete mjeru pritvora i pustite me na slobodu. Obećavam da ću dragovoljno preuzeti svaki nalog MKSJ-a i da ću na poziv MKSJ-a dragovoljno doći na sud u Haag.“

Na kraju pisma Domagoj Margetić obrača se Županijskom sudu u Zagrebu: "Molim Županijski sud u Zagrebu da kao nadležna institucija proslijedi moje obećanje i ispriku MKSJ-u u Zagrebu". Margetić pismo završava s "Hvala na razumijevanju", a potpisuje ga s "Domagoj Margetić, novinar, 17. dan ptrajka glađu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika