16.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

ZBOG NAGODBE AMERIČKOG TUŽITELJSTVA

TALIBAN JOHN WALKER DOBIO 20 GODINA ZATVORA, UMJESTO TRI DOŽIVOTNE KAZNE

PREDSJEDNIK BUSH ZADOVOLJAN NAGODBOM
WALKER PRIZNAO DA JE AL-QUAIDI DOBAVLJAO MATERIJALE TE DA JE POSJEDOVAO I UPOTREBLJAVAO VATRENO ORUŽJE I EKSPLOZIVNE NAPRAVE


Taliban John Walker nagodio se s tužiteljstvom pa je priznao da je al-Qaidi dobavljao sredstva i materijale za djelovanje te da je posjedovao i upotrebljavao vatreno oružje i eksploziv. Umjesto tri doživotne kazne plus još 90 godina, Walker je dobio 20 godina zatvora. Uz dobro ponašanje za 17 godina mogao bi biti pušten na slobodu. Tužiteljstvo je odbacilo preostalih osam optužnica koje su ga između ostalog teretile za urotu oko ubojstva američkih državljana. Američki tužitelj Paul McNulty nagodbu je nazvao velikom pobjedom za američki narod, a s nagodbom se složio i američki predsjednik Bush.
Walker će u sklopu nagodbe morati surađivati u istrazi i reći sve što zna o talibanima i Osami bin Ladenu. Ako će biti potrebno, morat će svjedočiti na suđenjima te na drugim procesima ili vojnim tribunalima. Walkerov odvjetnik kaže da njegov klijent ne zna puno toga, ali bit će mu drago ako tako može pomoći.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika