13.02.2007. / 13:56

Autor: Nina Tomljanović

SAD

Dupini i tuljani u borbi protiv terorizma

U razmatranju je nekoliko opcija, ali plan kojem se daje prioritet je slanje do 30 Kalifornijskih morskih lavova i Bottlenose dupina, iz Mornaričkog programa morskih sisavaca, smještenog u San Diegu

U ponedjeljak, 12.veljače američka Ratna mornarica objavila je kako bi deseci dupina i morskih lavova uvježbanih da otkriju i uhvate podvodne napadače mogli biti poslani da patroliraju u vodama ispred vojne baze u državi Washington.

U obavijesti u ovotjednom Federal Registeru, saveznom službenom listu, Ratna mornarica navodi kako je potrebno pojačati sigurnost oko baze Kitsap-Bangor, u tjesnacu Puget, kod Seattlea.

U bazi su smještene podmornice, ratni brodovi i laboratoriji i potencijalno je ranjiva na napade terorista koji bi joj prišli roneći ili plivajući, navodi se u obavijesti.
U razmatranju je nekoliko opcija, ali plan kojem se daje prioritet je slanje do 30 Kalifornijskih morskih lavova i Bottlenose dupina, iz Mornaričkog programa morskih sisavaca, smještenog u San Diegu.

''Te životinje imaju sposobnosti učiniti ono što treba u ovoj konkretnoj misiji'', izjavio je glasnogovornik tog programa Tom LaPuzza.

Dupini su, po njegovim riječima, zbog izvanrednih sposobnosti njihovih prirodnih sonara, izvrsni za traganje za plivačim i roniocima. Kada dupin otkrije osobu u vodi, on ispusti signal, koji posebnoj jednici pokazuje gdje treba tražiti sumnjivca.

Dupini su također uvježbani i za otkrivanje podvodnih mina, za što su korišteni prilikom invazije Iraka 2003., u akvatoriju luke Umm Qasr. Posljednji puta životinje su operativno korištene u SAD u San Diegu 1996., kada su patrolirali zaljevom tijekom Nacionalne konvencije Republikanske stranke.

Morski lavovi nose u gubici posebne lisice vezane na dugačke konopce. Ako životinja pronađe sumnjivog plivača, uvježbana je da mu pričvrsti lisice za nogu.

Mornarica je oglasila svoj plan, tražeći komentar javnosti o utjecaju koji bi mogao imati na okoliš.

Mornarica je 1989. htjela razmjestiti svoje sisavce na Sjeveroistok SAD, ali je savezni sudac stao na stranu aktivista za zaštitu životinja koji su izrazili zabrinutost zbog učinka znatno hladnije vode na životinje, budući da je u San Diegu voda toplija, kao i zbog njihovog utjecaja na okoliš.

Ratna mornarica SAD dresira morske sisavce od 60-ih godina i u programu drži oko 100 životinja. Većina ih se nalazi u San Diegu, a oko 20 u podmorničkoj bazi Kings Bay u Georgiji.
U planu je smanjivanje programa morskih sisavaca i njihovo zamjenjivanje strojevima.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika