13.02.2007. / 15:16

Autor: Stjepan Marković

EU

Ne može se spriječiti iransku proizvodnju nuklearne bombe

Ured Javiera Solane, visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, napisao je izvještaj u kojemu stoji da je Iran ušao u završnu fazu proizvodnje nuklearne bombe, te da se to ne može spriječiti, javlja Financial Times. U tom izvještaju piše da Iran ima dovoljno materijala za proizvodnju bombe, a da trenutni zastoj nije prouzročit diplomatskim naporima zapada, već tehničkim poteškoćama. Prema pisanju tog lista propali su svi pokušaji uključivanja Iranaca u diplomatski proces. Također se navodi da se taj problem ne može riješiti ekonomskim sankcijama.

Postoji opravdana sumnja da bi Iran mogao proizvesti nuklearnu bombu za dvije do tri godine jer bi 3000 centrifuga koje planiraju instalirati bilo dostatno da proces obogaćivanja potrebne količine urana napravi do tada.

Prošle je godine šef njemačkih obavještajaca Ernst Uhrlau izjavio kako Teheran neće imati dovoljno materijala za izradu bombe sve do 2010. godine, a da će je moći dovršiti tek 2015. godine.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika