13.02.2007. / 18:51

Autor: Stjepan Marković

AUSTRALIJA

Aboridžini nestaju zbog alkohola

Alkoholizam je uobičajen u udaljenim australskim krajevima

Jedan od najuglednijih Australskih instituta objavio je podatak prema kojima od posljedica alkohola svakih 38 sati umre jedan Aboridžin. Samoubojstvo je najčešći uzrok smrti među Aboridžinima, dok je ciroza ili moždani udar uzrokovan pretjeranom konzumacijom alkohola najčešći uzrok smrti Aboridžinki. Također veliki je broj smrtnih slučajeva zbog vožnje u pijanom stanju ili od teških fizičkih povreda zadobivenih u tučnjavama.

Ove podatke objavilo je Australski nacionalni institut za istraživanje ovisnosti u svom izvještaju u kojemu stoji da Aboridžini imaju dvostruko veću šansi umrijeti od alkohola nego ostali stanovnici Australije.

Alkoholizam je uobičajen u udaljenim aboridžinskim krajevima. Dr Tanya Chikritzhs rekla je da se Aboridžini alkoholiziraju jer se osjećaju odsječno od ostatka društva. «Oni su mnogo siromašniji, visoka je nezaposlenost, nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim ustanovama», rekla je dr. Chikritzhs i dodala da se ne žele obraćati socijalnim službama za pomoć jer bi oni kritizirali njihovo konzumiranje alkohola i droge.

Podatci o smrtnosti zbog alkohola među Aboridžinima varira ovisno o dijelu Australije. U istočnim dijelovima Australije blizu velikih naselja broj smrti povezanih s alkoholom među Aboridžinima opada. No, u udaljenim zapadnim dijelovima Australije pomoć je često nedostupna tako da je smrtnost izrazito visoka..

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika