03.03.2007. / 19:23

Autor: Borivoje Dokler

NAJAVA

Desert blues ponovno u Aquariusu

U zagrebačkom klubu Aquarius, u nedjelju, 11 ožujka, nastupit će jedan od najpoznatijih afričkih sastava Tinariwen. Sastav iz Malija, koji svoju muziku naziva pustinjskim bluesom , u Zagrebu će predstaviti svoj novi album "Aman iman" (što na Tamasheku znači "Voda je život").
Sastav Tinariwen oformio se 1982. godine u Gadafijevom izbjegličkom kampu za tuareške pobunjenike. Naziv Tinariwen na jeziku Touarega Tamashek znači "prazni prostori", a opisuje njihov dom; beskrajne pustinje Sahare. Mirovnim sporazumom u Maliju 1990. godine, bivši tuareški borci za slobodu svoje oružje zamijenili su električnim gitarama i počeli svirati ono što nazivaju Desert Blues, melodije Touarega pomiješane sa različitim utjecajima, od rocka do Bob Marleya. Njihovom glazbom oduševljeni su mnogi poznati glazbenici poput Robert Planta, Thom Yorka ili Carlosa Santane sa kojim su zajednički nastupili na Montreux Jazz Festivalu 2006 i koji je tom prilikom za sastav Tinariwen izjavio; "...kada ih slušam, čujem glazbu Mississippija, Muddy Watersa, Jeff Becka, BB Kinga... odavdje sve dolazi, oni su začetnici."

Do sada su snimili više albuma, ali zapadni svijet ih je primijetio u siječnju 2001. kada su nastupili na Le Festival au Désert (festivalu pustinje) u mjestu Tin-Essako, u Maliju, jednoj od regija Saharske pustinje. Njihovi albumi "Amassakoul", koji je prodan u 80 000 primjeraka, i "The Radio Tisdas Sessions" do sada su privukli ne samo World Music fanove nego i rock publiku diljem svijeta, a turneje su im rasprodane diljem Europe, SAD-a i Japana. Nakon albuma "Amassakoul" ("Putnik") krenuli su na promotivnu turneju po Europi (gdje su bili jedna od najatraktivnijih sastava na Womad Readingu 2004) i SAD-u. U 2005. godini svirali su na Roskilde festivalu u Danskoj, na Finger Lakes Grassroots Festival of Music and Dance u Trumansburgu, na New York and Cambridge Folk Festival u Engleskoj, a u 2006. godini svirali su na Festival International in Lafayette u Louisiani.
Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 95 kuna (Aquarius CD shop, Varšavska 5) a na vratima kluba na dan koncerta 110 kuna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika