14.02.2007. / 09:35

Autor: Ana Kirin

HAAG

Čermak krivo shvatio uvjete privremene slobode

Čermakova obrana je u svom pisanom podnesku Haškom sudu objasnila da u službenom prijevodu odluke Haškog suda piše "mjesto stanovanja", što u Hrvatskoj ne znači granice vlastitog doma. U skladu s tim prijevodom MUP je obavijestio da se Čermak smije kretati unutar granica Krapinsko-zagorske županije u kojoj prebiva

Obrana generala Ivana Čermaka uputila je u utorak 13. veljače pisano očitovanje Haškom sudu, u kojem je objasnila razloge zbog kojih je general Čermak vjerovao da odluka o njegovu boravku na privremenoj slobodi dozvoljava kretanje po području županije u kojoj prebiva i ne nalaže mu boravak u uvjetima kućnog pritvora.

Na predraspravnom ročištu održanom u petak 9. veljače pred Haškim sudom, na kojem se raspravljalo je li Čermak poštivao uvjete privremene slobode, pokazalo se da njegovi branitelji i nizozemski sudac Alphons Orie različito tumače odluku o njegovoj privremenoj slobodi. Dok je sudac Orie ustrajavao da se radi o kućnom pritvoru, branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković objašnjavali su da je odlukom dozvoljeno Čermakovo kretanje po širem području.

Obrana je u svom pisanom podnesku objasnila da u službenom prijevodu odluke Haškog suda piše "mjesto stanovanja", što u Hrvatskoj ne znači granice vlastitog doma. U skladu s tim prijevodom MUP je obavijestio da se Čermak smije kretati unutar granica Krapinsko-zagorske županije u kojoj prebiva, dodali su Čermakovi odvjetnici. Također su napomenuli da odredba odluke o privremenoj slobodi, kojom se traži da optuženi za nekoliko dana od eventualnog zaposlenja to prijavi Tajništvu Haškog suda, kao i ime i adresu poslodavca, ne upućuje na to da optuženi mora boraviti u kućnom pritvoru.

Haški sud je krajem siječnja donio odluku kojom je prošlog četvrtka suspendirao privremenu slobodu za generale Mladena Markača i Ivana Čermaka kako bi mogli nazočiti predraspravnom ročištu 9. veljače u Den Haagu. Na tom je ročištu odlučeno da će Markač sljedećeg dana ponovno biti pušten na slobodu do početka suđenja, a Čermak je zadržan u pritvoru, nakon što su ga detaljno ispitali o svim okolnostima u kojima su nastale njegove fotografije na jednoj rođendanskoj proslavi i dočeku Nove godine u Zagrebu te na slalomskoj utrci na Sljemenu, objavljene u hrvatskim medijima. Suci su pritom najavili da će tijekom ovog tjedna donijeti odluku o njegovoj slobodi.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika