14.02.2007. / 09:56

Autor: Ana Kirin

ITALIJA

Hrvatski veleposlanik na razgovoru kod D'Aleme

Kako se doznaje, razgovor D'Aleme i Vidoševića trajao je oko sat vremena i talijanski je ministar izrazio "žaljenje i iznenađenje" zbog riječi koje je hrvatski predsjednik izrekao na račun govora talijanskog predsjednika

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema primio je u utorak 13. veljače navečer hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića i izrazio mu žaljenje zbog reakcije hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na govor talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana na dan sjećanja na žrtve fojbi, doznaje se iz talijanskih diplomatskih izvora.

Iz Farnesine, sjedišta ministarstva vanjskih poslova, nije objavljeno nikakvo priopćenje, a talijanska novinska agencija Ansa prenijela je samo da je D'Alema kazao Vidiševiću kako su kritike hrvatskog predsjednika Stipe Mesića na račun Napolitanova govora od 10. veljače bile "nemotivirane".

Kako se doznaje, razgovor D'Aleme i Vidoševića trajao je oko sat vremena i talijanski je ministar izrazio "žaljenje i iznenađenje" zbog riječi koje je hrvatski predsjednik izrekao na račun govora talijanskog predsjednika.

Predsjednik Napolitano je u subotu u govoru povodom obilježavanja dana sjećanja na fojbe ocijenio kako su te partizanske zločine protiv talijanskog stanovništva prouzročile "slavenska krvoločna mržnja" te "slavenske aneksionističke težnje".

Mesić je u svom odgovoru u ponedjeljak rekao kako je u Napolitanovu govoru "nemoguće previdjeti natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma", čime je izazvao zgražanje talijanskog političkog vrha.

Prema izvorima bliskima talijanskoj diplomaciji, nakon ovih žestokih izjava želi se prevladati ovo stanje krize u odnosima Italije i Hrvatske i nastaviti suradnju i odnose kakvi su bili do sada, a koji su ocijenjeni kao vrlo dobri.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika