14.02.2007. / 13:01

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - ITALIJA

HSP od Vlade traži izvješće o stanju odnosa s Italijom

Saborski Klub HSP-a zatražio je od Vlade da Hrvatskom saboru podnese izvješće o stanju odnosa s Italijom. "S obzirom na zaoštravanje odnosa s Italijom i lavinu teških riječi s obje strane, tražimo da Vlada podnese izvješće o odnosima s Italijom", rekao je HSP-ovac Pero Kovačević na početku saborskog zasjedanja u srijedu 14. veljače. Kao rješenje za poboljšavanje odnosa dviju država Kovačević je predlažio donošenje zajedničke deklaracije kojom bi Hrvatska i Italija osudile sve zločine u povijesti, kao što su to, podsjetio je, 1997. učinile Češka i Njemačka. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks pozvao je HSP-ovce da svoj prijedlog upute pismenim putem i zatraže njegovo uvrštavanje u dnevni red sjednice.

Zahlađenje odnosa između Hrvatske i Italije predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić u srijedu je u Puli, na konferenciji za novinare, ocijenio nepotrebnim. Jakovčić je rekao da je iznenađen reakcijom talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana i sintagmom o "slavenskim krvolocima", ali i žestinom odgovora predsjednika Stjepana Mesića. Slaže se s inicijativom Furija Radina za hitan sastanak predsjednika Hrvatske, Italije i Slovenije, ali je drži neralnom.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predložio je u utorak 13. veljače formiranje mješovite forenzičke ekipe koja bi utvrdila konačan broj talijanskih žrtava fojbi čime bi Zagreb i Rim riješili pitanja iz prošlosti koja ih opterećuju. "Zagreb će takav prijedlog poslati Rimu", rekao je Mesić i podsjetio da su komisije takav posao odradile za zločine fašista, pa bi to valjalo učiniti i za zločine partizana. Upitan za komentar izjava premijera Romana Prodija Mesić je rekao: "Neću tumačiti ničije riječi, ali mislim da duh talijanskog naroda ne izražava ni poruka da su zločine učinili krvožedni Slaveni".

"Inicijativa o trojnom sastanku na kojem bi predsjednici Hrvatske, Italije i Slovenije razriješili dvojbe iz prošlosti postoji dugo i o njoj se pregovara još iz vremena bivšeg talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija s kojim sam "uspostavio dobre ljudske i prijateljske odnose", rekao je Mesić. Na pitanje hoće li se sada barem telefonski čuti s kolegom Napolitanom, Mesić je odgovorio: "Polako, ne može se u jednom danu sve razumjeti".

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika