14.02.2007. / 15:55

Autor: Nacionalova redakcija

BANKE

Bečka Bank Austria preuzela ZABA-u

Bank Austria je ZABA-ine dionice stekla temeljem Ugovora o prijenosu dionica, sukladno prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke iz prosinca prošle godine, kojom je bečkoj banci "odobreno stjecanje više od 75 posto udjela u temeljnom kapitalu Zagrebačke banke"

Bečka Bank Austria Creditanstalt preuzela je od talijanske bankarske grupacije UniCredito Italiano vlasnički udio od 81.9 posto u Zagrebačkoj banci. Bank Austria je ZABA-ine dionice stekla temeljem Ugovora o prijenosu dionica, sukladno prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke iz prosinca prošle godine, kojom je bečkoj banci "odobreno stjecanje više od 75 posto udjela u temeljnom kapitalu Zagrebačke banke".

Prijenos dionica na Bank Austriju dio je reorganizacije UniCreditove nazočnosti u srednjouropskoj i istočnoeuropskoj regiji. Svrha toga je prijenos svih njegovih izravnih i neizravnih udjela u toj regiji, osim poljske Pekao banke, pod izravnu kontrolu Bank Austrije.

U trenutku sklapanja Ugovora o prijenosu 6. veljače ove godine, UniCredito je bio dioničar ZABA-e i Bank Austrije (94,98 posto udjela), a kako je prijenos dio spomenute reorganizacije, sukladno hrvatskom Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, Bank Austria nije dužna objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica ZABA-e.

Naime, UniCredit je u vlasništvo Bank Austrije ušao 2005. godine, u sklopu procesa spajanja s njemačkom bankarskom grupacijom HypoVereinsbank (HVB), u čijem je sastavu tada bila bečka banka.

Vezane vijesti

Bankari nemaju problema

Bankari nemaju problema

Čelnicima i menadžerima Zabe, PBZ-a, RBA i Erste banke u protekle je dvije krizne godine isplaćeno plaća i bonusa u visini od 53 tisuće prosječnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika