14.02.2007. / 15:36

Autor: Martina Zeković

ARHEOLOGIJA

Kleopatra i Marko Antonio nisu bili ugodnog izgleda

"Popularan izgled Kleopatre je onaj koji prikazuje lijepu kraljicu koju su obožavali rimski političari i generali. Najnovija istraživanja ne slažu se s tim portretom", rekla je Clare Pickersgill, pomoćnica direktora sveučilišnih arheoloških muzeja

Antonio i Kleopatra, jedan od najromantičnijih povijesnih parova, nisu bili ugodne vanjštine kako nas je u to uvjeravao Hollywood, izjavili su akademici nakon studije 2000 godina starog egipatskog novčića na kojem je uklesan lik Kleopatre i Antonia. Ona je imala šilajstu bradu, tanke usne i oštar, orlovski nos. Njezin rimski ljubavnik imao je izbuljene oči, debeli vrat i kukasti nos. Maleni novčić proučavan je na sveučilištu u Newcastleu. Taj je novčić iz 32. godine prije Krista bio dio kolekcije u vlasništvu Antikvarijatskog društva u Newcastleu.

"Popularan izgled Kleopatre je onaj koji prikazuje lijepu kraljicu koju su obožavali rimski političari i generali. Najnovija istraživanja ne slažu se s tim portretom", rekla je Clare Pickersgill, pomoćnica direktora sveučilišnih arheoloških muzeja. Direktorica sveučilišnih arheoloških muzeja Lindsay Allason- Jones objasnila je da su rimski pisci Kleopatru opisivali kao inteligentnu i karizmatičnu, te da ima zavodljiv glas, što nije značilo da se radilo o njezinoj ljepoti.

Na jednoj strani novčića uklesana je glava Marka Antonia s natpisom "Antoni Armenia devicta" što znači "Za Antonia, Armenia pokorena". Kleopatrin lik nalazi se s druge strane novčića s natpisom "Cleopatra Reginae regum filiorumque regum", što znači "Za Kleopatru, kraljicu svih kraljeva i djece kraljeva".

Zaboravljena blaga okupit će se u Velikom Sjevernom Muzeju koji bi se trebao otvoriti 2009. godine.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika