15.02.2007. / 10:03

Autor: Nacionalova redakcija

ORUŽANE SNAGE

Zamrzavanje obveze služenja vojnog roka

Dodatni poticaji kao što su lakše i brže zapošljavanje, imat će oni koji budu dragovoljno služili vojni rok, ali i oni koji ne žele ići u vojsku imat će jednostavnu situaciju

Jedan od prvih koraka potpune profesionalizacije Oružanih snaga bit će zamrzavanje obveze služenja vojnog roka. Hrvatska će u ročnoj vojsci imati isključivo dragovoljne ročnike, a u slučaju nepredviđenih situacija, kada ih još ustreba, Vlada će imati mogućnost brze reakcije i ponovnog aktiviranja obveznog služenja vojnog roka. To znači da će se zaustaviti trend porasta zahtjeva za civilno služenje vojnog roka. U MORH-u su izradili projekcije prema kojima će za zadovoljavanje obrambenih potreba trebati 2000 dragovoljnih ročnika godišnje, no ako kandidata bude i više, svima će se omogućiti ulazak u ročni sastav HV-a.

Dodatni poticaji kao što su lakše i brže zapošljavanje, imat će oni koji budu dragovoljno služili vojni rok, ali i oni koji ne žele ići u vojsku imat će jednostavnu situaciju. Tako bi se za one koji ne odaberu odlazak u vojsku, jedan dan održala svečana prisega, a nakon toga bi se ti ročnici u vojnoj dokumentaciji prevodili u skupinu "nerazvrstane pričuve".

Dragovoljni ročnici, navdono će vojni rok služiti na samo dvije lokacije, na vojnim poligonima Gašinci i Slunj, čime će MORH dobiti i najbolje moguće kandidate za buduće profesionalne vojnike. Potpuna profesionalizacija mogla bi se realizirati tek do 2010. Otprilike 80 posto dragovoljnih ročnika ići će u pričuvni sastav. Na taj će način nacionalni obrambeni pričuvni potencijal bivših dragovoljnih ročnika do 2025. narasti na više od 300.000 pričuvnika.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika