15.02.2007. / 10:44

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Giuliani i službeno postao kandidat za predsjednika SAD-a

Giuliani se mjesecima ponašao kao predsjednički kandidat, osnivajući odbor za ispitivanje biračke podrške, prikupljajući novac, odabirući osoblje za kampanju i pojavljujući se na skupovima diljem zemlje, no uvijek bi stao kada je trebao konačno potvrditi da će se natjecati za ulaz u Bijelu kuću

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani u srijedu, 14.veljače je u intervjuu CNN-u potvrdio kako će se uključiti u utrku za predsjedničke izbore 2008. godine, prekidajući dugu neizvjesnost oko svoje kandidature nakon što je anketa Gallupa pokazala da je postao vodeći kandidat republikanca.

Giuliani se mjesecima ponašao kao predsjednički kandidat, osnivajući odbor za ispitivanje biračke podrške, prikupljajući novac, odabirući osoblje za kampanju i pojavljujući se na skupovima diljem zemlje, no uvijek bi stao kada je trebao konačno potvrditi da će se natjecati za ulaz u Bijelu kuću.

No sinoć je u emisiji CNN-a Larry King Live, dva puta ponovio ''Da, ja se natječem'', a na upit hoće li i formalno objaviti svoju kandidaturu kao ostali kandidati, odgovorio je potvrdno.

Vrlo ozbiljne kritike uputio je u svom televizijskom nastupu na račun načina na koji predsjednik George W. Bush vodi rat u Iraku, koji prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja ne odobrava više od 70 posto Amerikanaca.

Giuliani je kazao kako Kongres nikada ne bi odobrio ulazak u rat da je imao više informacija o iračkom oružju za masovno uništenje, da se u rat išlo s dvostruko manje vojnika nego što je to bilo potrebno, te također kako je bilo pogrešno raspustiti iračku vojsku i policiju, i ostaviti zemlju bez državnih struktura.

Ispitivanje biračkog raspoloženja na početku kampanje za predsjedničke izbore 2008. godine, koje su tijekom videnda proveli Gallup i list USA Today, pokazalo je kako Guiliani stiče sve veću podršku i da ima 16 posto prednosti pred glavnim stranačkim protukandidatom senatoroma Johnom McCainom, ispred kojeg je mjesec dana ranije vodio sa samo 4 postotka prednosti.
Na demokratskoj strani, senatorica Hillary Clinton ima 19 posto prednosti pred senatorom Barackom Obamom, kod registriranih birača stranke.

U hipotetskim međusobnim okršajima, Giuliani bi pobijedio Clintonovu s 50 prema 48 posto glasova a Hillary bi potukla McCaina s 50 prema 47 posto glasova. Giuliani bi pobijedio Obamu s devet postotaka prednosti, 52 prema 43 posto glasova, dok bi Obama i McCain bili izjednačeni s po 48 posto glasova.

Giuliani je bio gradonačelnik New Yorka u vrijeme terorističkih napada 11. rujna 2001. a zbog načina na koji je upravljao gradom nakon te kataklizme, stakao je status heroja i naziv 'gradonačelnik Amerike'. Također mu se u zasluge ubraja uspješno suzbijanje kriminala u New Yorku.

Analitičari kao Giulianijeve mane, s aspekta konzervativnoh republikanskog elektorata, ističu njegov newyorški liberalizam, podršku gay brakovima i pravu na pobačaj, te posebno njegova tri braka.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika