15.02.2007. / 12:14

Autor: Martina Zeković

SRBIJA

Rezolucija kojom se odbacuje Ahtisaarijev plan za Kosovo

Za usvajanje rezolucije glasalo je 225 zastupnika, dok je protiv nje bilo 15 zastupnika iz redova Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su izabrani na koalicionoj listi čiji je nosilac bio Čedomir Jovanović

"Onaj tko hoće silom komadati Srbiju, mora biti svjestan da preuzima sve posljedice svog nasilja", izjavio je srpski premijer Koštunica nakon što je Skupština Srbije donijela rezoluciju u kojoj odbacuje sve stavove iz Ahtisaarijevog prijedloga za Kosovo, prenio je B92. Za usvajanje rezolucije glasalo je 225 zastupnika, dok je protiv nje bilo 15 zastupnika iz redova Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su izabrani na koalicionoj listi čiji je nosilac bio Čedomir Jovanović.

Koštunica je izjavio da su Povelja UN, međunarodno pravo i princip teritorijalnog integriteta i suverereniteta okvir u kome se mogu tražiti rješenja i mogući kompromisi za budući status Kosova, a kompromisi izvan tog okvira nisu mogući. U rezoluciji se ističe da se Ahtisarijevim prijedlogom "na protupravan način polažu temelji za stvaranje nove nezavisne države na teritoriju Srbije", kršenjem osnovnih principa međunarodnog prava, jer nisu uvaženi teritorijalni integritet i državni suverenitet Srbije "u odnosu na Kosovo i Metohiju".

Agencija Associated Press ocjenjuje da ova rezolucija osuđuje na propast nade o mogućem kompromisu između Beograda i Prištine, a rješenje za spor oko konačnog statusa Kosova vjerojatno će morati nametnuti Vijeće sigurnosti UN-a.

"Uzaludni su svi pritisci i besmislene su sve ponude i sve ono što neki nazivaju 'šargarepama' kako bi Srbija odustala od ovih principa. Jednostavna istina glasi: za Kosovo ne postoji nadoknada“, rekao je Koštunica. Prema njegovim rečima, Srbija Albancima na Kosovu nudi sva prava u okviru jedne civilizirane države, odnosno autonomiju koja će im omogućiti da sami odlučuju o svom životu, uz obnovu ekonomskih veza sa centralnom Srbijom.

Rezolucija koju je predložila Vlada Srbije, bit će osnova za nastup pregovaračkog tima Srbije na pregovorima o Kosovu i Metohiji, 21. veljače u Beču. Premijer Kosova Agim Čeku i potpredsjednik Vlade Ljutfi Haziri reagirali su na održavanje sjednice Skupštine Srbije, a predsjednik demokratske partije Kosova Hašim Tači izjavio je da je cijeli proces koji vodi Marti Ahtisaari dobio punu podršku Europske unije. "Nama je važno šta govore Europa i međunarodna zajednica, a ne Beograd. To je njihov problem", rekao je Tači. "Ahtisaarijev je prijedlog zadovoljavajući za narod Kosova", dodao je Agim Čeku.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika