15.02.2007. / 14:36

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - ITALIJA

Talijanska ljevica i desnica ujedinjene protiv "slava"

Tone Hočevar, rimski dopisnik ljubljanskog Dela kritički se osvrnuo na ton i sadržaj kontroverznog govora talijanskog predsjednika tvrdeći da se uvijek razjedinjene talijanska ljevica i desnica mogu ujediniti samo kada se govori o nikada dovoljno podcijenjenom dijelu Europljana koje Talijani pogrdno zovu "slavi"

Tradicionalno podijeljenu talijansku političku javnost u kojoj se ljevica i desnica oko ničega ne mogu složiti ujedinio je diplomatski neizbrušeni nastup hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a sve bi zvučalo kao anegdota da tu reakciju nije izazvao istup njegova talijanskog kolege koji bi htio "sa ramena stresti prošlost i odgovornost za nju", ocjenio je u četvrtak Tone Hočevar, rimski dopisnik ljubljanskog Dela.

On se kritički osvrnuo na ton i sadržaj kontroverznog govora talijanskog predsjednika tvrdeći da uvijek razjedinjenu talijansku ljevicu i desnicu mogu ujediniti samo takvi istupi i točke u kojima se "ljevica i desnica sastanu, postanu jedno, ujedinjene u ljubavi prema domovini i uspomeni na izgubljene dijelove djedovine". "To se događa onda kada se govori o nikada dovoljno podcijenjenom dijelu Europljana koje Talijani pogrdno zovu 'slavi'‘, dodaje su u komentaru u Delu.

Komentator u nizu detalja upozorava na neprihvatljive formulacije u Napolitanovu govoru, a istupu predsjednika Mesića zamjera diplomatsku neizbrušenost, podsjećajući da je i u jednoj razmjeni invektiva između Ljubljane i Zagreba govorio o "dobrovoljnim vatrogascima" koji će poprskati slovenske policajce na Muri.

Delo navodi da bi sve ono što je Napolitano izrekao povodom Dana sjećanja i tako ujedinio državu "magičnim riječima o slavenskom ekspanzionizmu i izgubljenim domovima" prošlo neprimijećeno da nije reagirao hrvatski predsjednik. "Nezgrapni Mesić nije Amerikanac, ni Francuz ni Nijemac da bi Rimljanima mogao bilo što prigovoriti, a kamoli ih učiti kakva je povijest sagledana s obje strane medalje", ironičan je komentator slovenskog Dela.

‘Na Mesićeve riječi skočili su u zrak svi od zadnjega rta na Siciliji do alpskih vrhunaca na sjeveru. U Napolitanu su prepoznali pravog predsjednika i pravog Talijana. Za desničare on sada više nije komunist niti komunistički prevrtljivac. On je predsjednik koji govori u ime svih’, piše ‘Delo’ koje dodaje da bi sve skupa sličilo na neku anegdotu da posrijedi nisu ozbiljne stvari.

"Riječ je o vrlo ozbiljnim stvarima. U prvom redu o tome da službeni Rim - a moćan čovjek u toj vladi i Napolitanov stranački šef Massimo D'Alema kaže da je Italija raščistila sa svojom poviješću - poratne ugovore zapravo ne prihvaća kao svoje. Budući da taj račun ne može ispostaviti Parizu, Londonu ili Washingtonu, Rim pokušava kod onih s kojima se usuđuje govoriti 's visine'‘, zaključio je Tone Hočevar u svom komentaru u Delu.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika