16.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

FRANCUSKA - IDENTIFICIRAN CHIRACOV NAPADAČ

CHIRACA POKUŠAO UBITI REPUBLIKANSKI DESNIČAR BRUNERIE, KANDIDAT NA PROŠLOGODIŠNJIM LOKALNIM IZBORIMA

JEAN MARIE LE PEN, CHIRACOV PROTIVNIK NA NEDAVNIM PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA, OGRADIO SE OD INCIDENTA

CHIRACA POKUŠAO UBITI REPUBLIKANSKI DESNIČAR BRUNERIE, KANDIDAT NA PROŠLOGODIŠNJIM LOKALNIM IZBORIMA
Maxime Robert Brunerie, muškarac koji je u nedjelju pokušao ubiti francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, bio je kandidat na lokalnim izborima 2001. godine. Brunerie je bio sedmi na listi ekstremno desnog Nacionalnog Republikanskog pokreta u pariškom 18. okrugu. Njegova je stranka na tim izborima osvojila 2,9 posto glasova. Bruno Megret, nositelj liste na kojoj je bio Brunerie, u ime svoje stranke osudio je napad. To je također učinio i Megretov bivši šef, vođa Nacionalne Fronte Jean Marie Le Pen, Chiracov protukandidat na nedavnim predsjedničkim izborima.
Svi vodeći dnevnici zapadnoeuropskih zemalja raspisali su se o nemilom događaju prenoseći izjave dužnosnika koji osuđuju «napad na demokraciju». «Onoga dana kada vlade odluče da se, iz sigurnosnih razloga, njihovi članovi neće više voziti u otvorenim automobilima pred okupljenim građanima, bit će loš dan za demokraciju», piše talijanski dnevnik La Stampa. Kancelar Gerhard Schroeder u brzojavu Chiracu naveo je da «činjenica da napadač pripada radikalnoj desnici ukazuje da vrlo ozbiljno moramo shvatiti tu opasnost». Njemački je tisak uglavnom samo prenio informacije o pokušaju ubojstva francuskog predsjednika, ali događaj nije komentirao. «Independent» ocjenjuje da će pariški neuspjeli atentat ponovno probuditi tjeskobu kod Francuza oko zakona o nošenju oružja koji je prilično liberalan.

Vezane vijesti

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Međunarodno poznati kriminalci pritvoreni u ukrajinskome gradu Odesi priznali su da su htjeli izvesti atentat na ruskoga predsjednika Vladimira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika