16.02.2007. / 10:49

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - ITALIJA

Talijanski ministri ublažuju napetosti

"Poznajem Mesića dugo vremena kao umjerenog političara. Očito je da postoje neke stvari u njegovoj zemlji koje su ga navele da iziđe s vrlo, vrlo jakim izjavama protiv Italije", rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Guiliano Amato

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema izjavio je u četvrtak 15. veljače da s Hrvatskom "nema nikakva zahlađenja odnosa s talijanske strane". "Riječ je o polemici zapravo rođenoj iz jedne reakcije koja nas je iznenadila i ražalostila i koja nam je iskreno izgledala bez temelja", rekao je D'Alema na marginama jednog skupa odgovarajući na novinarsko pitanje o polemici između Italije i Hrvatske, prenosi agencija ANSA. D'Alema je precizirao da se radi polemici koju Italija apsolutno nije željela, ali je jednostavno rođena iz jednog nerazumijevanja.

"Očekujemo da Hrvatska uvidi da predsjednik Napolitano nije rasist kao ni revanšist. Italija nije ništa rekla protiv Hrvatske, u krajnjem slučaju je odgovornost za ono što se dogodilo na jednom režimu koji više ne postoji", rekao je D'Alema. Istaknuo je da je Italija zemlja koja je oduvijek angažirana na uspostavi mira i stabilnosti na Balkanu kao i otvaranju EU-a zemljama s istočne strane Jadrana.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Guiliano Amato u četvrtak je u Bruxellesu izjavio da talijanska vlada ni na koji način ne namjerava otvarati pitanje revizije Pariškog i Osimskog sporazuma o razgraničenju između Italije i tadašnje Jugoslavije, a koje je Hrvatska, kao jedna od sljednica te države, naslijedila. "S naše strane nema apsolutno nikakve namjere da se ponovno otvaraju ti sporazumi", rekao je Guiliano Amato, koji u Bruxellesu sudjeluje na redovitom sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Amato je reakciju hrvatskog predsjednika Stipe Mesića na govor talijanskog šefa države Giorgia Napolitana, pripisao unutarnjopolitičkim potrebama. "Poznajem Mesića dugo vremena kao umjerenog političara. Očito je da postoje neke stvari u njegovoj zemlji koje su ga navele da iziđe s vrlo, vrlo jakim izjavama protiv Italije", rekao je Amato.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika