16.02.2007. / 13:13

Autor: Ana Kirin

SARAJEVO

Sukob vahabita i tradicionalnih bosanskih muslimana

Imam sarajevske Careve džamije Sadrudin Išerić pozvao je policijujer je skupina vahabita nakon molitve odbila napustiti dvorište džamije te pokušala organizirati predavanje na kojemu bi se tumačilo što oni smatraju pravim islamom

Sukob između muslimana koji su privrženi Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine i vahabita eskalirao je do te mjere da se u njega morala umiješati policija i to intervenirajući u džamiji u kojoj je ured reisa Mustafe Cerića, prenijeli su u petak 16. veljače sarajevski dnevni listovi. Policijsku intervenciju je u četvrtak 15. veljače zatražio imam sarajevske Careve džamije Sadrudin Išerić zbog toga što je skupina vahabita okupljena oko stanovitog Jusufa Barčića nakon molitve odbila napustiti dvorište džamije te pokušala organizirati predavanje na kojemu bi se tumačilo što oni smatraju pravim islamom.

"Taj Barčić smatra da ima pravo doći bilo gdje u džamiju i raditi što hoće, da to nije vlasništvo Islamske zajednice i da ne poštuje pravila koja imamo", izjavio je imam Išerić za sarajevski Dnevni avaz. Istaknuo je kako to nije bio prvi sukob ovakve vrste jer Barčić i njegovi sljedbenici sličnu situaciju stvaraju gotovo svakog četvrtka. Slično se ponašaju i na području Tuzle gdje u Prinčevoj džamiji također pokušavaju dovesti u pitanje autoritet Islamske zajednice.

Jusuf Barčić ustvrdio je pak kako ga je bivši imam Careve džamije još prije pet godina zvao da počne držati predavanja što je i činio. Novinarima je kazao kako džamije moraju biti na usluzi svim muslimanima, bez ograničenja. Kada ga je novinar Oslobođenja podsjetio kako je Islamska zajednica BiH 2006. godine posebnom rezolucijom potvrdila da se u džamijama neće dopustiti tumačenje islama koje odudara od bosanskohercegovačke tradicije, Barčić je samouvjereno izjavio kako takve rezolucije neće opstati jer se kose s načelima islama. Najavio je kako će nastaviti dolaziti u Carevu džamiju i tamo držati predavanja a onemogući li mu se ulaz, on i njegovi sljedbenici okupljat će se na ulici.

Policija u četvrtak nije primjenila silu kako bi Barčića i njegove istomišljenike izbacila iz džamijskog prostora jer to ni imam nije tražio. "Ti mladići mirno sjede i upražnjavaju vjeru na neki svoj način. Policajci su sugerirali imamu da napiše kućni red čije bi eventualno nepoštivanje stvorilo prostor za intervenciju policije", izjavio je Zlatko Prndelj, načelnik Odjela za opći kriminalitet MUP-a Sarajevske županije. Mediji pak prenose kako su vahabiti u četvrtak bili sve samo ne miroljubivi te da su novinare nazivali lažovima i prijetili im batinama.

Vezane vijesti

"Islam nije dio Njemačke"

"Islam nije dio Njemačke"

Vodeći njemački konzervativni političar izjavio je u četvrtak da islam ne pripada Njemačkoj i tako izazvao napetosti na konferenciji o integraciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika