16.02.2007. / 16:45

Autor: Martina Zeković

ZAGREB

Jadranka Cigelj tuži Vladu

Ona je tužbu podnijela zbog, kako tvrdi, nezakonitog razrješenja s dužnosti predstojnice vladina Ureda za udruge sredinom siječnja, a protiv Jadranke Kosor podnijet će kaznenu prijavu radi klevete i zlouporabe položaja

Jadranka Cigelj, bivša predstojnica vladina Ureda za udruge u petak, 16. veljače, podnijela je tužbu Upravnom sudu u kojoj traži poništenje Vladinog rješenja. Naime, ona je tužbu podnijela zbog, kako tvrdi, nezakonitog razrješenja s dužnosti predstojnice vladina Ureda za udruge sredinom siječnja, a protiv Jadranke Kosor podnijet će kaznenu prijavu radi klevete i zlouporabe položaja.

Njezin odvjetnik Silvije Degen namjerava bitku nastaviti pred Ustavnim sudom u slučaju da se ne ispuni zahtjev Jadranke Cigelj. Degen u tužbi navodi da vladino rješenje o razrješenju, ne navodi koji je razlog za razrješenje, a nema ni uputu o pravnom lijeku. Time se željelo, tvrdi Degen, oštetiti Cigelj i prikriti protuzakonite razloge njezine smjene. Nakon što je to rješenje s potpisom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor faksom dostavljeno Cigelj, protupravno je izvršena predaja Ureda, a ona je izbačena s radnog mjesta bez ikakve pravne zaštite i prava na rad, stoji u tužbi.

Degen također tvrdi da je Jadranka Kosor usmeno naložila sigurnosnu provjeru kandidata za Savjet za razvoj civilnog društva i da je Ured Jadranke Cigelj tu imao samo administrativnu ulogu. Navodi i da je Kosor izričitom naredbom u nekoliko navrata čak i zaprijetila Cigelj da ako ne izvrši provjeru čini težu povredu radne dužnosti. U tužbi se spominje i da je Kosor na sjednici Vlade optužila Cigelj da je sastavila upitnik kojim su provjeravani civilni aktivisti, iako je znala da ona to nije učinila. Vlada je naknadno obrazložila javnosti da Cigelj nije smijenjena zbog tog upitnika, već zbog sigurnosne provjere članova Savjeta koje je radila bez njezina znanja. Degen zaključuje da su ovi razlozi temelj za kaznenu prijavu za klevetu zlouporabu položaja Jadranke Kosor.

Vezane vijesti

Nevladine udruge paraziti ili štit demokracije

Nevladine udruge paraziti ili štit demokracije

Imati udrugu u Hrvatskoj može biti vrlo profitabilan posao: za 31.752 udruge, od kojih je prema procjenama samo trećina aktivna, godišnje se samo iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika