17.02.2007. / 10:27

Autor: Stjepan Marković

SAD

Američki kongres odbio Bushev plan za Irak

"Ova zemlja treba dramatične promijene u politici vođenja rata u Iraku, na Kongresu leži odgovornost da se stvore te promjene", rekao je John Murtha, demokratski kongresmen

Američki parlament izglasao je rezoluciju koja odbacuje plan za Irak predsjednika Georga Busha. Za rezoluciju je glasalo 246 kongresmena dok je 182 bilo protiv. Rezoluciju koja osuđuje Bushevu politiku podržalo je 17 kongresmena iz njegove republikanske stranke. Glasnje je uslijedilo nakon višednevne parlamentarne rasprave. Demokrati, koji sada imaju većinu u oba doma ameičkog parlamenta, najavili su nove rezolucije kojima bi ograničili Bushevu politiku.
"Ova zemlja treba dramatične promijene u politici vođenja rata u Iraku, na Kongresu leži odgovornost da se stvore te promjene", rekao je John Murtha, demokratski kongresmen.
da stvori promjene. Iako su rezolucije američkog parlamenta neobvezujuće, predsjednik Bush treba njihovu potporu oko izglasavanja proračuna. Naime američki parlament ne može se mješati u predsjednikovo obnašanje izvršne vlasti, no zato on donosi proračun čime može utjecati na politiku u državi. Bush treba progurati stavku proračuna za 2007. godinu vrijednu 93 milijarde dolara za financiranje američke vojske i njezinih ratova u Iraku i Afganistanu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika