17.02.2007. / 10:51

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Trostruki ubojca Kihalić ponovno podnio žalbu na presudu

Kihalić je jedan od sedmorice osuđenika u Hrvatskoj koji su dobili najveću moguću 40-godišnju zatvorsku kaznu

Vlastimir Kihalić, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva supruge i njezinih dviju prijateljica u ožujku 2005 u Petrinji, podnio je žalbu Vrhovnom sudu i zatražio smanjenje kazne. O žalbi bi Vrhovni sud trebao odlučivati u utorak 20. veljače. Kihaliću je već jednom odbijena žalba u rujnu prošle godine, no kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora imao je pravo na još jednu žalbu trećeg stupnja.
Umirovljeni policajac Kihalić je u prosincu 2005. na sisačkom Županijskom sudu osuđen zbog teških ubojstava iz bezobzirne osvete, mržnje i osobito niskih pobuda supruge Željke (39) i njezinih dviju prijateljica Nade Kušan (39) i Vesne Mokrović Marinković (40) u Petrinji. Njegova supruga ga je namjeravalo ostaviti zbog zlostavljanja u braku, a njezine prijateljice su ga podržavale u tome. Za ubojstvo supruge dobio je zatvorsku kaznu od 30 godina, isto toliko je dobio i za ubojstvo njezinih prijateljica, te mu je na krcaju procesa izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju 40 godina.Kihaliću, koji se branio da je u vrijeme počinjenja zločina bio neubrojiv, izrečena je i sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koje može trajati najdulje tri godine. Sudskim vještačenjem je utvrđeno da je Kihalić bio ubrojiv prilikom počinjena zločina i svjestan svega, te da mu je jednini motiv bila osveta. Sud je uzeo za olakotne okolnosti prethodnu neosuđivanost, smanjenu ubrojivost i sudjelovanje u Domovinskom ratu, a za otegotne okolnosti mu je uzeto jer je posegnuo za životom triju mladih žena, iza kojih je ostalo šestero, većinom malodobne djece.

U prvoj žalbi njegova braniteljica po službenoj dužnosti Nataša Pifar Mihelić tvrdila je da je Kihalić bio neubrojiv te da suprugu nije ubio iz osobito niskih pobuda, dok je za druga dva djela smatrala da nisu teška nego obična ubojstva.

Kihalić je jedan od sedmorice osuđenika u Hrvatskoj koji su dobili najveću moguću 40-godišnju zatvorsku kaznu.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika