18.02.2007. / 11:00

Autor: Ana Kirin

FILM

Neugodna istina Ala Gorea

Dokumentarni film "Neugodna istina", koji je uz velike uspjehe u svjetskim kinima nominiran i za dva Oscara, utemeljen je na prezentaciji koju je Al Gore godinama održavao po brojnim gradovima svijeta s ciljem da javnost uvjeri da globalno zatopljenje zaista postoji

Al Gore, bivši potpredsjednik SAD-aAl Gore, bivši potpredsjednik SAD-aU četvrtak 15. veljače u Zagrebu je premijerno prikazan dokumentarni film Neugodna istina u kojem bivši potpredsjednik, i kako se sam na početku filma predstavlja "nekadašnji slijedeći predsjednik SAD-a" Al Gore razotkriva mitove i pogrešne predodžbe o globalnom zatopljenju. Film redatelja Davisa Guggenheima, hit američkog filmskog festivala u Sundanceu, već je postigao veliki uspjeh u američkim i svjetskim kinima a ušao je i u nastavne programe mnogih škola u SAD-u, Velikoj Britaniji, Portugalu i drugim zemljama. Film se trenutno nalazi među kandidatima za ovogodišnju nagradu Američke filmske akademije Oscar u kategorijama za najbolji dokumentarni film i najbolju pjesmu napisanu za film.

Ovaj dokumentarni film utemeljen je na prezentaciji koju je Al Gore godinama održavao po brojnim gradovima svijeta s ciljem da javnost uvjeri da globalno zatopljenje zaista postoji. Različitim tehnikama poput slika, karti, animacija i kompjuterskih simulacija u filmu su predstavljena istraživanja vrhunskih svjetskih znanstvenika kojima se uklanjaju sve sumnje koje su najveći svjetski mediji, uglavnom pod utjecajem raznih poslovnih lobija, svojim kontadiktornim izvješćima o postojanju problema globalnog zatopljenja, mogli izazvati.

Film je također otvoren i informativan portret Ala Gorea koji ga otkriva kao zabavnog, entuzijastičnog, otvorenog i strastveno angažiranog na prenošenju krajnje uznemiravajuće istine o onome što naziva "planetarnom nesrećom" prije nego što bude prekasno. Među detaljima iz njegovog života, saznaje se da je bio student Rogera Ravellea , profesora koji je prvi predložio mjerenje CO2 u atmosferi 1958. godine. Već nakon nekoliko godina mjerenja postalo je jasno da udio CO2 nezadrživo raste, a paralelno s njim i temperatura na Zemlji. U crticama iz Goreova života otkriva se također kako je kao mladi zastupnik u Senatu prošao kroz zastrašujuću obiteljsku tragediju koja mu je promijenila pogled na život i svijet, kako je gotovo postao predsjednik SAD 2000.,kada je ipak pobjedio George W. Bush. Na kon tog poraza svoj je život ponovo posvetio krajnjem i sveobuhvatnom naporu spašavanja planeta od ove teško opozive promjene.

Nakon uspjeha filma, Gore je dobio toliku popularnost da se njegovo ime počelo spominjati na listama mogućih kandidata za predsjednika SAD-a. Iako je Gore odbacio kandidaturu, njegovi obožavatelji su pokrenuli razne internetske kampanje u kojoj pokušavaju progurati njegovu kandidaturu.

Glavni Goreov cilj bio je pružiti dokaze koji će uvjeriti vlasti i građane da što prije djeluju. kako bi zaustavili zagrijavanje i spriječili katastrofu. Gore također savjetuje što svatko od nas može učiniti po tom pitanju. Neugodna istina u konačnici dobro objašnjava uvjerljivu Goreovu poantu da si više ne možemo priuštiti da globalno zatopljenje smatramo političkim pitanjem jer je to najveći moralni problem s kojim se suočava naša civilizacija.

Istovremeno s filmom, u Zagrebu je promoviran i hrvatski prijedvod istoimene knjige u izdanju Algoritma.

Fotogalerija

  • Al Gore, bivši potpredsjednik SAD-a
  • Dokumentarni film 'Neugodna istina' razotkriva mitove i pogrešne predodžbe o globalnom zatopljenju
  • Al Gore ispred jedne od prvih snimke Zemlje iz svemira
  • Polarni medvjedi postali su ugrožena vrsta zbog topljenja leda
  • Uragan Katrina također je uzrokovan globalnim zatopljenjem

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika